Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, la Bruxelles, cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene
Sursa foto:stiri.protv.ro Vizualizari:

Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, la Bruxelles, cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, cu participarea membrilor Guvernului României, context în care a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Preşedinţii eficiente cu scopul menţinerii unităţii şi coeziunii la nivel comunitar, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea face parte din dialogul uzual al reprezentanţilor statului care va exercita Preşedinţia rotativă a Consiliului UE cu oficiali ai instituţiilor europene.

"Şeful Executivului a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Preşedinţii eficiente, cu scopul menţinerii unităţii şi coeziunii la nivel comunitar, într-un context european marcat de numeroase provocări", se arată în comunicat.

Totodată, prim-ministrul român a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor, accentuând faptul că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Preşedinţie a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

"Premierul Viorica Dăncilă a transmis aprecierea pentru buna colaborare cu secretariatul general al Consiliului pe perioada pregătirilor pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, atât în ceea ce priveşte aspectele de fond, cu accent pe colaborarea în elaborarea Programului comun de lucru pe 18 luni al Consiliului UE/al Trio-ului România-Finlanda-Croaţia, cât şi cu privire la sprijinul acordat de Secretariatul General al Consiliului pentru formarea profesională a experţilor români cu atribuţii în procesul de negociere a dosarelor active la nivel UE", conform sursei citate.

De asemenea, premierul român a asigurat că îşi va asuma rolul de "facilitator al consensului", în vederea asigurării echilibrului necesar derulării în condiţii optime a Preşedinţiei române a Consiliului.

Prim-ministrul român a exprimat încredere faţă de continuarea unei cooperări eficiente cu secretariatul general al Consiliului şi pe perioada exercitării de către România a primului mandat de Preşedinţie a Consiliului UE, colaborare menită să contribuie la gestionarea agendei europene, negocierea dosarelor active şi asigurarea continuităţii procesului legislativ european.

"La rândul său, secretarul general al Consiliului a prezentat rolul pe care Preşedinţia română îl va avea în relaţia cu instituţiile europene - Consiliul, Comisia şi Parlamentul European. Premierul Viorica Dăncilă a reliefat că, în condiţiile în care Preşedinţia română survine la finalul unui ciclu legislativ, dialogul cu Parlamentul European va avea o consistenţă mai mare în prima parte a mandatului, până la jumătatea lunii februarie", se arată în comunicat.

Au fost discutate, de asemenea, o serie de detalii tehnice şi organizatorice şi a fost evidenţiat rolul grupurilor de lucru în asigurarea unui mandat de succes.

Totodată, au fost abordate o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeană: negocierea Cadrului financiar multianual, extinderea Uniunii Europene şi Brexit. 
Similare
RECOMANDĂRI