Viorel Moşanu, ambasadorul României în Belarus, care a sfidat regimul de la Minsk mergând acasă la Svetlana Alexievici, este originar din Chişinău
Vizualizari:

Viorel Moşanu, ambasadorul României în Belarus, care a sfidat regimul de la Minsk mergând acasă la Svetlana Alexievici, este originar din Chişinău

Viorel Moşanu, ambasadorul României în Belarus, care a sfidat regimul de la Minsk mergând acasă la Svetlana Alexievici s-a născut în 1965 la Chişinău şi este diplomat de carieră. Este fiul lui Alexandru Moşanu, preşedintele Primului Parlament ales în mod democratic la Chişinău

În perioada 1992-1992, Viorel Moşanu a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi, iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Bucureşti, scrie podul.ro.

A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo, iar până la trimiterea în Belarus a fost ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina.

Vorbeşte engleza, franceza, rusa şi sârbo-croata.

„Vizita” curajoasă a lui Viorel Moşanu acasă la Svetlana Alexievici în momente dificile pentru aceasta şi cu riscul tensionării relaţiilor diplomatice româno-bieloruse, alături de ambasadorii din Cehia, Slovacia, Suedia, Lituania şi Austria, a avut loc după ce ambasadorul lituanian Andrius Pulokas a alertat opinia publică internaţională precizând că „persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”.

Deplasarea lui Viorel Moşanu a fost încurajată şi pusă la punct de la Bucureşti, de şeful acestuia, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cei doi aflându-se într-o mai veche relaţie de colaborare.

„Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus, împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai buni al bieloruşilor. Cerem autorităţilor din Belarus să înceteze să o hărţuiască”, a scris pe Twitter ministrul Bogdan Aurescu.

 

Similare
RECOMANDĂRI