Viorel Badea, cu ocazia Zilei Limbii Române: E o sărbătoare a unităţii noastre, chiar dacă uneori suntem despărţiţi de mii de kilometri
Vizualizari:

Viorel Badea, cu ocazia Zilei Limbii Române: E o sărbătoare a unităţii noastre, chiar dacă uneori suntem despărţiţi de mii de kilometri

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, senatorul Viorel Badea, a transmis, cu ocaza Zilei Limbii Române, că aceasta trebuie promovată în fiecare zi şi că fiecare comunitate de români din afara graniţelor trebuie să aibă dreptul de a o învăţa la şcoală.

„Ziua Limbii Române, alături de Ziua Marii Uniri şi ziua proclamării independenţei noastre, reprezintă momente importante pentru comunităţile de români de peste tot din lume. Limba rămâne un pilon fundamental al identităţii noastre şi a unităţii, fie că au fost momente mai grele din istoria noastră, fie că au fost perioade considerate de succes. Limba română trebuie preţuită şi vorbită de fraţii noştri de pe toate continentele, chiar dacă aceştia sunt integraţi în comunităţile din ţările în care au plecat. Ziua Limbii Române e o sărbătoare a unităţii noastre, chiar dacă uneori suntem despărţiţi de mii de kilometri”, a declarat senatorul Viorel Badea, iniţiator al legii prin care a fost stabilită Ziua Limbii Române, scrie Adevărul.
 
Senatorul aminteşte că un popor nu poate să existe fără limbă sa, deoarece prin aceasta sunt păstrate tradiţiile, istoria şi transmise valorile în care crede. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării subliniază de rolul jucat de mai multe categorii socio-profesionale în păstrarea limbii române.     
 
„Scriitorii, traducătorii şi dascălii merită toată aprecierea noastră, pentru că prin ei limba română îşi arată bogăţia şi muzicalitatea. Prin intermediull acestora generaţii întregi de elevi şi studenţi învaţă că limba pe care o vorbim e deosebită şi reuşeşte să reflecte spritul unui popor mai viu ca niciodată. Să ne iubim limba şi să luptăm pentru ca fiecare comunitate de români să aibă dreptul să o înveţe la şcoală în ţările unde fraţii noştri sunt într-un număr mare”, a completat senatorul român.
 
Încă din anul 2013 România şi Republica Moldova aniversează, în comun, Ziua Limbii Române, în urma proiectului de lege propus şi promovat de senatorul Viorel Badea. 
Similare
RECOMANDĂRI