Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Viituri devastatoare în România. Zeci de gospodării şi drumuri afectate în apropiere de Republica Moldova

Pericolul se menţine în zona judeţelor Prahova şi Ialomiţa. Până la ora 15.00 e cod roşu de inundaţii pe Cricovul Sărat, iar în judetele Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău rămâne în vigoare, până diseară, un cod portocaliu de inundaţii. Vremea extremă a lovit aseară şi judeţele Bistriţa-Năsăud şi Buzău. Ploile torenţiale şi viiturile au măturat totul în cale, în mai multe localităţi din zona de munte. Zeci de gospodării au fost inundate, podeţe rupte, animale înecate şi drumuri distruse.

Ca după apocalipsă. Aşa arată localitatea buzoiană Tronari, cea mai grav afectat de urgia de aseară. Viitura care a adus din munte grămezi de crengi şi copaci a lovit ca un tăvălug şi a măturat totul în cale.

Doi soţi şi fiul lor de 40 de ani au ieşit din casă la vuietul viiturii dar nu au mai apucat să fugă din calea apelor. Femeia şi fiul său s-au âinut de copaci, iar bătrânul a fost găsit de salvatori la vale, după o oră de căutări, tinându-se de un gard. A fost scos din apă şi dus la spital, iar starea lui este bună.

Apele au inundat zeci de gospodării din localităţile Tronari, Vipereşti şi Tisau, au distrus culturile şi au înecat zeci de animale.

În Vipereşti viitura a rupt conducta de alimentare cu apă potabilă şi a afectat un drum comunal.

Traficul pe drumul naţional 10 Buzău-Braşov s-a desfăşurat cu dificultate între localităţile Vipereşti şi Cislău după ce o porţiune de asfalt a fost acoperită de apă şi aluviuni. În comuna Tisău, au fost inundate 40 de gospodării, iar 7 sunt izolate.

Prăpăd a fost şi pe valea superioră a Someşului Mare în judeţul Bistriţa Năsăud aflat de câteva zile sub cod portocaliu şi galben de inundaţii şi vreme instabilă. DN 17 D care leagă oraşele Năsăud şi Sângeorz Băi a fost blocat de apă şi aluviuni.

În comunele Rebrişoara şi Feldru aproximativ 200 de metri de şosea au fost acoperite de apa adâncă de un metru iar traficul rutier în zonă a fost blocat.

Şi traficul feroviar a fost blocat iar un tren care circula de la  Galaţi la Cluj Napoca a fost oprit în gara Feldru mai bine de două ore până când linia ferată a fost eliberată de aluviuni.

DN17D a fost modernizat anul trecut însă şanţurile de scurgere nu au făcut faţă torentului venit de pe munte. Pe alocuri drumul este distrus complet şi va trebui reabilitat.

Similare
RECOMANDĂRI