VIDEO. Viorica Dăncilă va efectua o vizită la Chişinău. Meleşcanu: Avem patru proiecte majore cu Republica Moldova
Sursa foto:Agerpres Vizualizari:

VIDEO. Viorica Dăncilă va efectua o vizită la Chişinău. Meleşcanu: Avem patru proiecte majore cu Republica Moldova

Premierul de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, va efectua în această lună o vizită în Republica Moldova. Despre acest lucru a anunţat ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, care a vorbit într-un interviu despre priorităţile României în ceea ce priveşte politica externă.

Teodor Meleşcanu a vorbit la dcnews.ro despre relaţia cu Republica Moldova, pentru care Guvernul României pregăteşte un număr solid de acţiuni în acest an. Marea majoritate a proiectelor în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova vor fi implementate în prima parte a anului.

„Dialogul cu Republica Moldova reprezintă o prioritate în politica noastră externă şi pentru noi şi dialogul cu organismele de la Chişinău este unul dintre instrumentele principale de sprijin pentru Moldova. (...) Proiectele sunt mai înghesuite. În prima parte a anului va trebui să rezolvăm practic tot ce ne-am propus, întrucât, în partea a doua a anului vor avea loc alegerile în Republica Moldova şi va fi mai dificil să faci dezbateri, proiecte pe termen lung, toată lumea va fi concentrată pe problema alegerilor", a declarat Teodor Meleşcanu.

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Chişinău reprezintă capul de afiş în agenda politicii externe a României, în relaţia cu Republica Moldova. Teodor Meleşcanu a declarat că vizita Vioricăi Dăncilă în Republica Moldova va avea loc luna aceasta.

„Din acest punct de vedere, avem câteva proiecte pe care le-am stabilit deja. În primul rând, o vizită a prim-ministrului Viorca Dăncilă la Chişinău, care va avea loc luna aceasta, după întâlnirea de la Bruxelles, unde doamna prim-ministru se va vedea cu oficialităţile de la Uniunea Europeană. Este prima vizită pe care o va face la Chişinău. Cred că este un semnal foarte clar în legătură cu prioritatea pe care o acordăm relaţiei cu Republica Moldova.

Această vizită va fi sigur una de luare a unui contact cu prim-ministrul, dar va fi şi o ocazie de a marca într-un anumit fel relaţiile foarte bune dintre România şi Republica Moldova. După toate probabilităţile, se va semna un contract de către compania română Trans Gaz, pentru construirea unui gazoduct şi distribuirea de gaze în partea vestică a Republicii Moldova, de la Iaşi - Ungheni, până la Chişinău. Se va face inaugurarea oficială a unui obiectv cultural deosebit, Sala cu Orgă, aşa cum se numeşte la Chişinău, care a fost în totalitate refăcută cu fonduri nerambursabile din partea României. Se va vizita şi una dintre numeroasele grădiniţe care a fost de asemenea reabilitată cu sprijinul Guvernului Român şi, în acelaşi timp, vom semna un protocol de colaborare culturală între România şi Repubica Moldova. Nu este doar o relaţie politică sau economică cu Moldova, este şi o relaţie umană, culturală, ceea ce pentru noi reprezintă un punct foarte important", a dezvăluit Teodor Meleşcanu.

„Următorul proiect este de a convoca împreună cu ministrul de Externe francez, Grupul de Acţiune Europeană al Republicii Moldova, la Bruxelles, pentru a discuta foarte concret despre reformele care s-au întreprins în Republica Moldova, care este perspectiva pentru UE şi, mai ales, care este sprijinul pe care noi, ţările care vom participa la această acţiune, o vom arăta. După această întâlnire, la Consiliul miniştrilor de Externe se vor adopta şi concluzii referitoare la Republica Moldova şi perspectiva sa europeană", a declarat ministrul de Externe al României.

„Un alt proiect este cel referitor la o şedinţă de Guvern, între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României, o discuţie care va fi concentrată pe teme de colaborare, în special în domeniul economic, dar şi în domeniul educaţiei, cultural şi toate celelalte."

„Cel de-al patrulea proiect este şi din perspectiva Centenarului, o acţiune comună, pe linie parlamentară. Fie în România, fie într-o parte sau în alta, vrem să marcăm şi acest lucru. Există dorinţa noastră ca tot în prima parte a acestui an, să organizăm şi o reuniune a comisiei de sprijinire a integrării Republicii Moldova."

 

Similare
RECOMANDĂRI