VIDEO. Secretarul general al NATO: Ne bucurăm de planurile României de a cheltui 2% din PIB şi de a-şi moderniza forţele armate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Secretarul general al NATO: Ne bucurăm de planurile României de a cheltui 2% din PIB şi de a-şi moderniza forţele armate

Întărirea flancului estic al Alianţei este în continuare o prioritate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cei doi au discutat la Cotroceni despre transformarea NATO şi creşterea cheltuielilor pentru Apărare. Jens Stoltenberg a venit la Bucureşti miercuri seară, când a participat la o cină de lucru cu miniştrii Apărării din UE.
 

Declaraţii preşedintele Klaus Iohannis:

 • Este o mare plăcere pentru mine că ne-am întâlnit astăzi la Cotroceni şi am avut ocazia să discutăm chiar în profunzime chestiunile care ne preocupă legate de NATO. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm la începutul unui an special pentru NATO fiindcă vom aniversa la sfârşitul acestui an 70 de ani de existenţă a Alianţei. Dar şi pentru România este un an important, se împlinesc 15 ani de când România a aderat la NATO. Aceste aniversări oferă, evident, un bun prilej pentru a trece în revistă realizările comune, dar şi pentru a arunca o privire spre viitor, spre evoluţia Alianţei şi în cazul nostru, sigur, spre rolul României în NATO, un rol pe care eu îl văd ca unul important şi pentru asta ne implicăm.
 • Am avut o discuţie cum am spus pe, pot să zic, toate temele majore care preocupă structurile NATO în această perioadă.
 • Am reconfirmat în dialogul cu secretarul general angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar şi de încredere. România, după cum am spus de multe ori, susţine cu fermitate consolidarea Alianţei. Este cea mai puternică Alianţă care a existat vreodată, dar ca să rămână aşa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relaţie transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea şi prosperitatea spaţiului euroatlantic. România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune şi, evident, va continua să îşi îndeplineaască toate responsabilităţile asumate, dintre care, în această perioadă, cea mai discutată este ceea ce se numeşte burden sharing,adică cheltuielile alocate pentru Apărare.
 • România s-a angajat pentru 2% şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte din aceşti bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea armatei şi acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO.
 • Noi contribuim activ la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, atât pe teritoriul propriu, cât şi pe teritoriul altor state. Şi aici aş da drept exemplu foarte bun prezenţa noastră în Polonia. În acelaşi timp, România menţine o contribuţie substanţială la operaţiile şi misiunile aliate - şi aici exemplul cel mai elocvent este, sigur, prezenţa noastră în Afganistan. În Afganistan suntem foarte prezenţi, militarii noştri sunt foarte respectaţi şi fac o treabă excelentă acolo. Toate aceste eforturi confirmă importanţa pe care o acordăm solidarităţii aliate şi unei abordări cuprinzătoare a riscurilor. În acelaşi timp, suntem deplin conştienţi că aceste contribuţii sunt absolut necesare în actualul context, un context marcat de încălcări ale dreptului internaţional şi de utilizarea forţei militare inclusiv în vecinătatea noastră.
 • Procesul de adaptare a NATO la aceste noi realităţi este în desfăşurare şi trebuie să continue. O postură de descurajare şi apărare credibilă şi eficientă este esenţială pentru a răspunde ameninţărilor complexe. Obiectivul este asigurarea implementării depline a măsurilor convenite prin efort colectiv, sigur şi de o manieră coerentă şi susţinută. 
 • Apărarea pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult, trebuie să rămână o prioritate, cu atât mai mult cu cât situaţia de securitate din zona noastră reprezintă o sursă de preocupare majoră pentru NATO. Am discutat cu domnul secretar general despre progresele înregistrate în implementarea prezenţei aliate înaintate în regiunea noastră. Pe baza acestora, vom acţiona în continuare pentru consolidarea Brigăzii multinaţionale de la Craiova, pentru asigurarea unei prezenţe constante a navelor aliate în Marea Neagră - foarte important în această perioadă, precum şi pentru stabilirea unor aranjamente militare de comandă şi control cât mai eficiente.
 • Aceste măsuri fac parte dintr-o abordare strategică pe termen lung, o abordare care priveşte întreaga regiune Mării Negre, care este, evident, de o importanţă majoră pentru noi, dar prin implicarea noastră, prin efortul nostru, am reuşit să facem pe toţi aliaţii să înţeleagă importanţa acestei regiuni a Mării Negre şi am reuşit. 
 • În acelaşi timp, am susţinut importanţa continuării unui sprijin activ al NATO pentru partenerii săi, care sunt vizaţi de ameninţări, fie de natură convenţională, fie de natură hibridă.
 • Nu în ultimul rând, în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, am abordat relaţia NATO cu UE. Amândoi suntem de părere că este nevoie: A. de o colaborare, de o cooperare strânsă; B. de o implicare şi de o parte şi de alta în proiecte care se completează reciproc şi nu se concurează reciproc.
 • Noi credem că o abordare serioasă, de perspectivă, solidă, este o abordare de tip complementar, care creează sinergii.
 • Din poziţia de stat puternic dedicat în egală măsură proiectului european şi consolidării în continuare a NATO şi, foarte important, a relaţiei transtlantice, România va valorifica toate oportunităţile pentru susţinerea dezvoltării parteneriatului stategic între NATO şi UE.

 
Similare
RECOMANDĂRI