VIDEO. Regina Maria, imaginea României în Franţa. Majestatea Sa Margareta, pe urmele suveranei României Mari
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Regina Maria, imaginea României în Franţa. Majestatea Sa Margareta, pe urmele suveranei României Mari

Majestatea Sa Margareta l-a însoţit aseară, la Notre Dame, pe ambasadorul României, când catedrala încă era în flăcări. S-au întors împreună de la Reims, unde au vernisat cea mai mare expoziţie dedicată Reginei Maria, la exact un secol de la Conferinţa de Pace de la Paris.

Majestatea Sa i-a trimis o scrisoare preşedintelui Franţei în care şi-a exprimat solidaritatea "în aceste momente de tulburare şi de profundă tristeţe".
 

Custodele Coroanei Române a transmis toată admiraţia pentru modul în care pompierii şi forţele militare au luptat să salveze monumentul simbolic al naţiunii franceze, de importanţă mondială. În momentul izbucnirii incendiului, Familia Regală se află la Reims, unde a participat, alături de oficiali francezi şi români, la inaugurarea expoziţiei "Maria a României - regină şi artistă", eveniment dedicat Sezonului România- Franţa.

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris: "Despre Regina Maria se poate vorbi mai multe sezoane: mama răniţilor, regină-soldat, soacră a Balcanilor, mare prietenă a Balcanilor, îndrăgostită de ţara să adoptivă, excelent diplomat, artist împlinit, sprijin generos, creativă, neobosită, sursă de inspiraţie şi alinare, expresie pură a abnegaţiei"

În 1919, Regina Maria a vizitat catedrala de la Reims, pe atunci grav distrusă de război. De aceeea, Majestatea Sa Margareta a fost invitatul de onoare al vernisajului dedicat României, la Palatul Tau din Reims, unde va fi expusă până în 28 iulie coroana din aur şi mantia purtate de Regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, cutia de aur şi nestemate în care a fost depusă inima la moarte şi alte obiecte de preţ care i-au aparţinut suveranei.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române: "La Conferinţa de Pace de la Versailles, străbunica mea s-a folosit de inteligenţa şi farmecul pe care le avea, pentru a obţine, pentru ţara sa, România, idealul cel mai drag: unitatea naţională. În prezent, românii se îndreaptă către Coroană cu respect, admiraţie şi speranţă. Casa Regală este în topul sondajelor de opinie ce măsoară încrederea, admiraţia şi afecţiunea naţională. Noi vom continua angajamentul Reginei Maria, bazat pe puterea exemplului personal, iubirea de ţară şi loialitatea sa neîntreruptă."

Majestatea Sa a refăcut traseul Reginei Maria din 1919 şi a fost primită şi la Palatul Elysee.

Similare
RECOMANDĂRI