VIDEO. "Să mergem împreună!" Începe vizita istorică a Papei Francisc în România. Programul zilei de vineri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. "Să mergem împreună!" Începe vizita istorică a Papei Francisc în România. Programul zilei de vineri

Bucureştiul este în aceste zile unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa. Totul, pentru vizita de stat pe care o face Papa Francisc în ţara noastră. Timp de trei zile, între 31 mai şi 2 iunie, Sanctitatea Sa Papa Francisc va desfăşura una dintre cele mai lungi vizite apostolice din acest an, în România.

TVR este official broadcaster, singura televiziune care va asigura semnalul pentru transmisiunile în direct de la toate liturghiile sau ceremoniile. Suveranul Pontif a anunţat aseară pe contul său de Twitter că vine ca pelerin şi vrea să se roage alături de credincioşi.
 

Desfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România include, în prima zi, întâlniri cu autorităţile politice şi societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfântul Iosif".

La ora 11.30, preşedintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă". Ceremonia oficială de primire are loc la Palatul Cotroceni la ora 12.05.

Cei doi înalţi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, şeful statului român şi Papa Francisc vor susţine discursuri.

De la ora 15.45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16.15, cu Sinodul Permanent al BOR.

Papa Francisc va merge apoi, la ora 17,00, la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe.

La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".

De la ora 18,10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică "Sfântul Iosif", unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala "Sfântul Iosif", la care reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioşi, va dura o oră şi 20 de minute.

Pelerinii care participă la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică "Sfântul Iosif" trebui să aibă asupra lor un act de identitate valabil şi să fie îmbrăcaţi într-o ţinută decentă.

Este interzisă participarea la eveniment cu băuturi alcoolice, obiecte contondente sau cu animale.

Odată intraţi în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la toalete, coşuri de gunoi, puncte de prim ajutor şi alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet şi apa, în cantităţi rezonabile.

Un număr de 300 de voluntari, care vor purta tricouri galbene, inscripţionate cu sloganul "Sunt voluntarul Papei Francisc", îi vor îndruma şi ajuta pe cei 25.000 de pelerini înscrişi pentru eveniment. Aceştia vor primi un săculeţ de culoare galbenă în care vor regăsi o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ care va avea imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broşuri cu textele şi cântările liturgice şi un rozariu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti va pune la dispoziţie şi scaune dedicate special spovadei şi împărtăşirii pelerinilor.

Conform organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două urmând a fi puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei şi un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, la care îşi dau concursul Corurile Madrigal şi Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi cântăreaţa Monica Anghel.

În zona Catedralei "Sfântul Iosif" şi în Piaţa Ateneului vor exista două scene de mici dimensiuni unde se vor desfăşura momente artistice. Totodată, organizatorii au anunţat amenajarea unor zone speciale, dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu copii mici, acestea din urmă în zona Ateneului.

HARTA DE ACCES ÎN ZONĂ POATE FI URMĂRITĂ AICI.

După slujba de liturghie, Papa va pleca să se întâlnească cu pelerinii din zona Catedralei Sfântul Iosif, Calea Victoriei, Piaţa Revoluţiei.

Pe durata întregii vizite în România, Papa Francisc va dormi la Arhiepiscopia Romano-Catolică de lângă Catedrala Sfântul Iosif.

Sâmbătă, Papa se va afla la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, iar duminică la Blaj.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în luna mai 1999.

Cea mai lungă vizită într-o ţară din Europa

Aseară, înainte de a veni în România, Papa Francisc s-a rugat, ca de obicei, la bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Este un obicei mai vechi al Sfântului Părinte să meargă şi să se roage acolo înainte de fiecare călătorie. În tot acest timp, jurnaliştii primeau ultimele indicaţii în legătură cu zborul papal.

Avionul care îl aduce pe Sfântul Părinte la Bucureşti este o cursă low cost pusă la dispoziţia Papei Francisc, a delegaţiei care îl însoţeşte şi a jurnaliştilor. Aeronava este întotdeauna condusă de cei mai buni piloţi. Din delegaţia care îl însoţeşte pe Suveranul Pontif în avion fac parte mai mulţi cardinali, majordomul şi medicul său, directorul biroului de presă şi organizatorul călătoriilor papale.

În avion, Papa stă întotdeauna pe un scaun din primul rând. În partea centrală a avionului stau jandarmii şi Garda Elveţiană, iar jurnaliştii sunt în partea din spate a avionului.

Vizita pe care Papa Francisc o va face în România este cea mai lungă vizită a Sfântului Părinte într-o ţară europeană. Momentul istoric va fi transmis de Televiziunea Română în direct, începând de astăzi şi până duminică.

Similare
RECOMANDĂRI