Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Nepoata lui Neagu Djuvara a vorbit despre ultimele clipe ale marelui om de cultură

Neagu Djuvara a murit la spital. Ultimele lui cuvinte au fost "Vă iubesc!". Nepoata lui, Sandra Popovici, a venit la TVR şi a vorbit în exclusivitate despre ultimele clipe ale marelui om de cultură.

Neagu Djuvara şi-a dorit să moară pe un vapor, dar să fie înmormântat în România. Nepoata lui ne-a mărturisit că istoricul a murit cu o declaraţie de dragoste pe buze.

"A murit la spital la 1.30, după-amiază, şi am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar şi sufleteşte şi intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, şarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generaţiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea."

Funcţionar în Ministerul de Extrene, în 1944, a avut un rol important în actul de la 23 august.

A fost trimisul Regelui Mihai în negocierile cu aliaţii. În decembrie, când a aflat că Majestatea Sa a murit, Neagu Djuvara a plâns.

Fiica Regelui Mihai a primit cu tristeţe vestea morţii lui Neagu Djuvara şi a transmis condoleanţe familiei.

Georgeta Filitti l-a cunoscut pe Neagu Djuvara la câteva zile după Revoluţia din 1989.

A fost printre primii exilaţi care a revenit în ţară, după 45 de ani de pribegie.

I-a cerut Georgetei Filitti să-l ajute să le vorbească românilor.

După 1990, Adrian Cioroianu a făcut parte din prima promoţie care l-a avut profesor pe Neagu Djuvara la Facultatea de Istorie. Preda cursuri de teorie a elitelor.

Când s-a întors în România lui Ion Iliescu, a dat o lecţie frumoasă de toleranţă celor care îl luaseră în vizor. S-a împrietenit cu securistul pus să-l urmărească.

Rădăcinile marelui istoric vin de la Basarab I, Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos.

Invidiat şi contrazis de mulţi dintre istoricii români, Neagu Djuvara va rămâne mereu în sufletele românilor ca unul dintre cei mai şarmanţi boieri ai istoriei României.

Similare
RECOMANDĂRI