Romania La Zi

VIDEO. Muzică pentru eroi şi monumente la Şelimbăr

post-img

Bătălia pentru Sibiu sau masacrul de la Bartolomeu. Sunt momente ale Primului Război Mondial prea puţin cunoscute, despre care mai amintesc doar monumentele ridicate în memoria soldaţilor ucişi. Şi ele sunt trecute de multe ori cu vederea. Un proiect cultural le aduce în atenţie prin intermediul muzicii clasice.

La intrarea în comuna Şelimbăr, la marginea şoselei, se ridica Monumentul închinat Eroilor. Atât al celor căzuţi în Primul Război mondial, cât şi al celor din mult mai cunoscuta bătălie purtată aici în urmă cu mai bine de patru secole.

Pierderile armatei lui Mihai Viteazul au fost însemnate. Locuitorii Sibiului i-au îngropat aici pe cei căzuţi în luptă. Poartă şi acum numele de Movila lui Mihai.

După mai bine de 300 de ani, o nouă Bătălie a Sibiului, la sfârşitul lui septembrie 1916, marchează Şelimbărul.

La 140 de kilometri distanţă, la Braşov, un alt monument căzut în uitare vorbeşte despre masacrul de la Bartolomeu. O bătălie sângeroasă pentru oraşul care de-abia fusese cucerit de trupele române, imediat după intrarea în război. Două zile au rezistat soldaţii în faţa trupelor germano-austro-ungare.

După luptă, un ofiţer inamic a fotografiat linia de trăgători cu cei peste 200 de soldaţi români căzuţi. Se spune că în linia de trăgători nu s-a mai găsit nici un cartuş - dovadă că în lupta de două zile au tras toate gloanţele.

Cele două monumente au fost sursa de inspiraţie pentru doi compozitori. Unul din Suedia şi unul din China. Muzica lor a răsunat în incinta bisericii vechi de 500 de ani de la Şelimbăr.

Concertul de la Şelimbăr a avut loc în ziua în care Mihai Viteazul a obţinut celebra victorie in fata lui Andrei Bathory- 28 octombrie 1599.