Sursa foto:news.ro Vizualizari:

VIDEO. Klaus Iohannis la Gala Asociaţiei Municipiilor: "Nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială"

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni seară la prima ediţie a Galei Asociaţiei Municipiilor din România, care premiază administraţiile locale pentru rezultate notabile în diferite domenii. A fost un prilej pentru şeful statului de a atrage atenţia asupra necesităţii unei reforme administrativ-teritoriale, care să diminueze decalajele de dezvoltare între regiuni.

"Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului", a subliniat şeful statului.

"Acest proces a devenit de-a lungul timpului un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine", a arătat preşedintele.

"Este o realitate tristă, nu doar cazul menţionat, ci şi în alte domenii cheie, o consecinţă a faptului că în România lipseşte deseori viziunea unitară pe termen lung. Acum, după 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toţii conştienţi că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi singura prin care se poate asigura armonizarea economică şi socială între acestea", a adăugat şeful statului.

"În acelaşi timp, devenită aproape o preocupare cotidiană pentru toată lumea, infrastructura de transport rămâne de multe ori restanţă care performează doar 'pe hârtie', în studii de fezabilitate sau în hărţi frumos colorate. De aceea, trebuie făcute serioase eforturi în această direcţie, pentru că de aceste lucrări depinde, în definitiv, calitatea vieţii oamenilor", a mai atras atenţia preşedintele.

Similare