Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Jean-Claude Juncker propune un summit al UE la Sibiu, la o zi după Brexit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar, potrivit ŞtirileTVR.

Şeful Comisiei Europene a făcut bilanţul ultimului an şi şi-a prezentat priorităţile pentru perioada următoare în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

„Am cerut preşedintelui Tusk şi României, care va deţine preşedinţia în primul semestru al anului 2019, să organizeze un summit special în România, la 30 martie 2019. Dorinţa mea este ca acest summit să aibă loc în frumosul oraş medieval Sibiu, pe care îl cunosc şi sub numele de Hermannstadt. Aceasta ne-ar permite să ne întâlnim pentru a lua deciziile necesare în vederea construirii unei Europe mai unite, mai puternice şi mai democratice”, a declarat Juncker.

În cazul în care calendarul Brexitului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27, după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar şi se va desfăşura în momentul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului UE. MAE notează pe site-ul său că preşedinţia României la Consiliul UE se va desfăşura într-un context european şi internaţional complex, cele mai importante dosare fiind Brexitul, alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfăşura cel mai probabil în luna mai a anului 2019 şi Cadrul financiar multianual post-2020.

Similare