VIDEO.  Încordare la frontiera dintre Grecia şi Turcia. România, măsuri speciale în criza migranţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Încordare la frontiera dintre Grecia şi Turcia. România, măsuri speciale în criza migranţilor

Valul de migranţi veniţi din Turcia către Europa pare de nestăvilit. Grecia a trimis la graniţa cu Turcia armata, elicoptere şi nave de război. Şi turcii au început să deplaseze forţe de ordine în zonă. România este pregătită pentru un eventual flux de migranţi şi ia în calcul o sporire a prezenţei sale în cadrul Frontex. Declaraţiile au fost făcute în timpul audierilor de la Parlament de miniştrii de Interne şi de Externe.


 

Încordare la frontiera dintre Turcia şi Grecia, unde mesajele diplomatice se intersectează cu cele de forţă.

Mii de migranţi sunt masaţi în această zonă.

Grecia a dizlocat efective suplimentare, iar acum Turcia trimite trupe ca să blocheze întoarecerea pe teritoriul turc a celor respinşi de ţările vecine.

Suleyman Soyu, ministrul turc de interne: În această dimineaţă am desfăşurat 1000 de forţe echipate complet din cadrul forţelor speciale.

Bulgaria se pregăteşte pentru toate tipurile de intervenţii, dacă migranţii vor încerca să pătrundă pe teritoriul său. 500 de militari pot ajunge în câteva ore la frontieră, iar numărul poate fi dublat în 12 ore, a spus minsitrul bulgar al Apărării.

Krasimir Karakachanov, ministrul Apărării din Bulgaria: Dacă putem opri valul de migranţi spre Bulgaria cu diplomaţia, ar fi bine. Dacă nu putem, vom folosi forţa.

România, măsuri speciale în criza migranţilor

Miniştrii români de Interne şi de Externe, Marcel Vela şi Bogdan Aurescu, le-au prezentat parlamentarilor modul în care evoluează situaţia la nivel european dar şi măsurile care vor fi puse în aplicare în cazul unui flux de migranţi la frontiera noastră.

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Am avut contacte şi cu autorităţile turce, prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucureşti. Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. Vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul Frontex.

Marcel Vela, ministrul român de Interne: Migranţii nu au ţintă România. România este doar o ţară de tranzit. Ei îşi doresc să ajungă în alte părţi. Şi atunci, văzând că suntem foarte bine pregătiţi, să ştiţi că au o rută a merge spre vestul Europei prin sudul României.

Ministrul de Interne s-a referit la un document care stabileşte măsuri speciale legate de securizarea frontierei dar şi la folosirea unor capabilităţi de la Ministerul Apărării în cazuri excepţionale.

Similare
RECOMANDĂRI