Romania La Zi

VIDEO. FOTO. Donald Trump: Aduc un elogiu preşedintelui Klaus Iohannis pentru angajamentul pe Apărare

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a primit pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă. Cei doi au au schimbat câteva cuvinte în Biroul Oval, iar, ulterior, au avut declaraţii de presă comune. Şeful Statelor Unite a edus elogii României şi poporului român pentru implicarea în lupta împotriva terorismului şi pentru vieţile pierdute în teatrele de operaţiuni. De asemenea, l-a lăudat pe preşedintele Iohannis pentru angajamentele luate pe Apărare, lupta împotriva corupţiei şi apărarea statului de drept.

În declaraţiile de presă comune, Donald Trump a mulţumit poporului român pentru contribuţia la apărarea împotriva terorismului şi a adus elogii preşedintelui Klaus Iohannis pentru că România va creşte cheltuielile NATO la peste 2%.

Şeful statului român a fost lăudat şi pentru lupta dusă împotriva corupţiei şi pentru apărarea statului de drept. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că parteneriatul strategic cu SUA este o oportunitate de a dezvolta relaţiile bilaterale şi pe plan comercial, a pledat pentru interesele comune ale NATO şi UE şi i-a spus lui Donald Trump că România se bazează pe acest parteneriat dat fiind că „ne aflăm pe flancul estic”.

Declaraţii Donald Trump:

-Dle preşedinte Iohannis, vă mulţumesc că aţi venit aici. Este o onoare să vă urez bun venit. Americanii şi românii împărtăşesc foarte multe valori, sunt ţări foarte mândre. Astăzi reafirmăm special şi sărbătorim parteneriatul strategic de peste 20 de ani.

-Vizita d-voastră vine într-un moment important. M-am întors dintr-un turneu din Orientul Mijlociu, am acţionat pentru parteneriatul nostru şi împotriva terorismului. M-am adresat unui grup de peste 50 de şefi musulmani, le-am spus să se împotrivească terorismului. Qatarul, din păcate, a fost un prieten al terorismului la nivel înalt şi după această conferinţă, naţiunile s-au unit şi au vorbit despre Qatar. A trebuit să luăm o decizie. Dar trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am decis împreună cu secretarul de stat şi generalii că a venit momentul să cerem Qatarului să oprească finanţarea acestei ideologii extremiste. Vreau să cer tuturor naţiunilor să oprească imediat susţinerea faţă de terorism. Nu voi numi alte ţări, dar până nu vom rezolva această problemă, nu avem de ales. Este prioritatea mea nr 1, pentru că este prima mea îndatorire ca popoarele noastre să fie în siguranţă, să luptăm împotriva ISIS. Am accentuat în toată campania mea, oprirea finanţării terorismului, a ideologiei terorii, este nevoie de unitatea ţărilor responsabile. Cerem ţărilor din regiune să facă mai mult. Mulţumesc Arabiei Saudite şi tuturor celor care au participat la acest summit istoric. Sperăm că va fi începutul sfârşitului terorismului. Nu mai trebuie să primească fonduri.

- Mulţumesc poporului român pentru contribuţia lor la apărarea comună şi la lupta împotriva ameninţării terorismului. Au avut multe dificultăţi şi au făcut multe ca să ajungă aici. România este un membru valoros în lupta împotriva ISIS şi este al patrulea contribuitor în lupta din Afganistan. America îi elogiază pe românii care şi-au pierdut viaţa. Îi aduc un omagiu preşedintelui Iohannis că România va creşte cheltuielile NATO la peste 2%. Sperăm că şi alte ţări îşi vor îndeplini obligaţiile. Banii încep să vină la NATO. Suntem mândri de acest lucru. Am fost un avocat al consolidării NATO prin responsabilităţi mai mari şi împărţirea sarcinilor între ţările membre. Dle preşedinte, apreciez eforturile d-voastră de a lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept. Cetăţenii vor fi prosperi. Sunt nerăbdător să adâncesc împreună cu d-voastră relaţiile pe care ţările noastre le au în domeniul comercial.

-Românii au trecut prin multe dificultăţi, viitorul relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte luminos. Sunt nerăbdător să consolidez relaţia noastră cu ţara d-voastră.

Declaraţii Klaus Iohannis:

- Sunt foarte fericit că am avut o întâlnire atât de bună. Celebrăm 20 de ani de parteneriat, este important pentru ambele noastre naţiuni şi este important să ştim că acest parteneriat cu SUA a modelat România şi România este astăzi cu o democraţie consolidată, se află alături de trupele americane în Afganistan şi Irak. Acest parteneriat a contribuit la România de astăzi. Cred că acest parteneriat trebuie să devină şi mai puternic, trebuie să definească relaţiile noastre bilaterale.

- Sunt foarte bucuros că datorită modului d-voastră puternic de a conduce, NATO s-a implicat şi mai mult. Trebuie să împărţim sarcinile în cadrul NATO. De aceea, România este prima ţară care, de când sunteţi preşedinte, creşte la 2% cheltuielile pentru Apărare. O parte semnificativă a acestui parteneriat se referă la cheltuielile strategice.

-România este conştientă că se află pe flancul estic şi ne bazăm foarte mult pe parteneriatul nostru. Pe de altă parte, parteneriatul este o oportunitate uriaşă de a se dezvolta şi pe plan comercial. Este în interesul d-voastră, dle preşedinte, de a avea o Uniune Europeană puternică, ca partener.

-Relaţiile noastre transatlantice nu sunt doar despre diplomaţie, politică, sunt baza relaţiei noastre.

-NATO şi UE trebuie să lucreze împreună, astfel încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternică, o Europă mai puternică.

-Foarte curând acest parteneriat va duce la o cooperare mai puternică.