VIDEO. EXCLUSIVITATE. Armata SUA a adus în România lansatoare Thaad. Cel mai performant sistem antirachetă american a fost instalat la Deveselu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. EXCLUSIVITATE. Armata SUA a adus în România lansatoare Thaad. Cel mai performant sistem antirachetă american a fost instalat la Deveselu

Ţările europene din NATO sunt protejate de cel mai performant sistem antirachetă american, amplasat la Deveselu. Armata SUA a adus în România lansatoare Thaad. Este pentru prima dată când un astfel de sistem a fost adus în Europa. O echipa a TVR a filmat, în premieră şi-n exclusivitate, performantul sistem american antirachetă amplasat la Deveselu.

Sistemul antirachetă de la Deveselu, care a costat în jur de 800 de milioane de dolari, este în pline lucrări de actualizare: este înconjurat de schele şi macarale de mare tonaj. La doar 3 ani de la inaugurare, americanii schimbă interceptorii cu unii de ultimă generaţie.

Pe timpul acestor lucrări, Europa va fi protejată de o baterie THAAD, Terminal High Altitude Area Defence, cel mai performant sistem antirachetă. Americanii l-au adus în Baza 99 Deveselu în urmă cu exact o lună.

Americanii au instalat la Deveselu două lansatoare THAAD cu câte 8 interceptori. Acestea costă în jur de o jumătate de miliard de dolari şi pot doborî rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Ca şi în cazul Aegis, interceptorii nu au încărcătură explozivă, ci se bazează doar pe energia cinetică în distrugerea ţintelor. Sistemul este sub comandă NATO.

Deşi NATO a arătat că scutul de la Deveselu este pur defensiv, în ultimii ani, demnitari şi jurnalişti ruşi au susţinut contrariul.

Baza 99 Deveselu este una dintre cele mai mari din România. Cu o suprafaţă de 1000 de hectare este cam de mărimea oraşului Caracal. Aici sunt acum echipamente antirachetă de peste 1 miliard de dolari şi în jur de 1000 de militari americani şi români.

Similare
RECOMANDĂRI