VIDEO. Deschiderea anului universitar. Klaus Iohannis: Avem nevoie de universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Deschiderea anului universitar. Klaus Iohannis: Avem nevoie de universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea

Astăzi are loc deschiderea oficială a anului universitar. La ceremoniile de la Iaşi participa miniştrii Educaţiei şi Justiţiei, Liviu Pop şi Tudorel Toader. Preşedintele Klaus Iohannis participă la ceremoniile de la Constanţa.

Declaraţii Klaus Iohannis:

- Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti – fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile.

- De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor.

- Mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este, de fapt, şi regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor.

- Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală şi cu recunoaştere socială şi materială.

Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale.

- Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes.

- Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest.

- Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice. Pe măsură ce ţara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea şi atragerea tinerilor talentaţi către universităţile româneşti.

- Este nevoie de eforturi susţinute pentru a face din învăţământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv. Asta înseamnă simplificarea procedurilor birocratice şi a proceselor administrative, dar şi dezvoltarea unui mediu prietenos şi tolerant care să-i încurajeze pe studenţii străini să aleagă ţara noastră.

Insist pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai permitem transformarea tuturor ideilor năstruşnice despre educaţie în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele şi cu atât mai puţin cu o strategie mai amplă în domeniul educaţiei şi cercetării.

- Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi colegiilor naţionale, universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat.

- Dragi studenţi, vă doresc un an bun, să aveţi puterea să vă autodepăşiţi şi curajul să vă propuneţi obiective îndrăzneţe, pentru că numai aşa veţi avea realizări importante.

- Dragi profesori, vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră în serviciul cunoaşterii şi pentru devotamentul cu care aţi călăuzit paşii a generaţii întregi de studenţi.

Vă doresc mult succes şi un an universitar bun!”

Instituţiile de învăţământ superior organizează astăzi festivităţi de deschidere a anului universitar 2017-2018. Sunt aşteptaţi aproape 460.000 de studenţi, membri din conducerea unităţilor, precum şi ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale.

Similare