Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Cum a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, de acum 20 de ani

Papa Ioan Paul al II-lea numea ţara noastră: "Grădina Maicii Domnului". Era într-o zi de 7 mai când un milion de români au ascultat cuvântul Sfântului Părinte. O vizită istorică. Pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă. Acum, la 20 de ani distanta un alt conducător al lumii catolice revine în România.

Românie, pe care tra­diţia o numeşte cu frumosul titlu de „Gră­dina Maicii Dom­nului ", vin la tine în numele lui Iisus Hristos. Aşa a început prima călătorie a episcopului Romei într-o ţară majoritar ortodoxă. Cu o expresie misterioasă şi îndelung comentată până în zilele noastre.

Un astfel de moment de graţie divină a fost salutat pe măsură de Patriarhul Teoctist cel care a deschis poarta ortodoxiei româneşti către fraţii intru credinţă din Biserica Catolică.

Istorica imagine a suveranul Pontif şi a Patriarhului Teoctist, în papamobil, de la aeroport spre Palatul Patriarhiei, a dat credincioşilor speranţa unei uniri între biserici. Era pentru prima dată când a fost invitat în papamobil şeful unei biserici ortodoxe.

Timp de trei zile, lanţuri umane s-au format de-a lungul traseelor parcurse de Sfântul Părinte.

În faţa sinodului Bisericii Ortodoxe, Papa s-a rugat în română pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relaţia dintre catolici şi ortodocşi, atunci când Biserica Română Unită a fost interzisă iar bisericile greco-catolice transformate forţat în biserici ortodoxe, cu complicitatea unor ierarhi ortodocşi.

Dar lucrarea înfăptuită în acele zile de conducătorii celor două biserici nu s-a oprit doar la alinarea sufletelor credincioşilor, a condus şi la o pace, în fosta Iugoslavie.

Nicio robie nu poate şterge libertatea a fost mesajul Suveranul Potif, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, unde emoţionat l-a regăsit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deţinut politic, adus în Bucureşti în scaunul cu rotile.

Un milion de oameni au simţit că sunt uniţi sub acelaşi Dumnezeu.

De data această, Sfântul Părinte va atinge sufletele credincioşilor cu blândeţea sa şi nu cu vorbe româneşti, căci va vorbi în italiană.

Similare
RECOMANDĂRI