VIDEO. Cum a fost marcată Ziua Naţională a României la nivelul NATO şi al Uniunii Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Cum a fost marcată Ziua Naţională a României la nivelul NATO şi al Uniunii Europene

Ziua Naţională a României a fost marcată duminică şi la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, organizaţii din care România face parte din 2004, respectiv 2007, şi a cărei integrare în aceste structuri a fost un proiect major de ţară demarat după prăbuşirea comunismului în urmă cu 30 de ani.

Calea Europeană scrie că Consiliul Uniunii Europene a publicat pe pagina sa de Facebook un videoclip interactiv însoţit de următorul mesaj: ”La mulţi ani de Ziua Naţională, România!  Ştiaţi că informaţiile despre Consiliul UE sunt disponibile şi în limba română?”

 

Un mesaj a fost publicat şi pe pagina de Facebook a Comisiei Europene, care a făcut referire la Timişoara, oraşul unde a început Revoluţia română din decembrie 1989 şi viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

„La mulţi ani, România! Ştiaţi că Timişoara a fost primul oraş din Europa care a introdus iluminatul electric stradal? Acum 30 de ani, luna aceasta, a devenit şi primul oraş liber, marcând începutul sfârşitului pentru regimul comunist român. România s-a alăturat familiei noastre europene în 2007. Să sărbătorim împreună”, se arată în mesajul Comisiei Europene.

​​​

De cealaltă parte, NATO a publicat pe pagina sa de Facebook un videoclip asemenea celor din campania de comunicare publică ”We Are NATO”, prima campanie de comunicare strategică din istoria Alianţei şi în cadrul căreia România a fost naţiune-pilot.

Videoclipul a fost însoţit de mesajul: ”Distribuiţi şi alăturaţi-vă nouă în a felicita pe aliatul nostru România de Ziua sa Naţională. La mulţi ani, România!”

Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică a fost reprezentată la Bucureşti de noul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, deopotrivă primul est-european şi întâiul român în această funcţie, a doua cea mai înaltă poziţie în ierarhia civilă aliată. Geoană a fost prezent deopotrivă la parada militară de la Arcul de Triumf şi la recepţia găzduită de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

”De Ziua Naţională a României, vreau să transmit un mesaj de unitate şi încredere. Timp de secole, ţara noastră a fost separată de Occidentul dezvoltat în mod nedrept, dar astăzi suntem membri NATO, cu o poziţie foarte importantă ocupată de un român, începem să învăţăm jocul în Uniunea Europeană, vedem că uşor-uşor ne îndreptăm către un viitor mai bun!”, a scris Geoană, pe pagina sa de Facebook.

Similare
RECOMANDĂRI