VIDEO. Crăciun regal. În România, primul brad a fost împodobit la curtea Regelui Carol I
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Crăciun regal. În România, primul brad a fost împodobit la curtea Regelui Carol I

Cei mai mulţi români împodobesc bradul în această seară, cum au învăţat de la părinţi şi bunici. Puţini ştim că, în România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866, la curtea Regelui Carol I, unde se cântau şi colinde. În timp, obiceiul a fost preluat în toată ţara.

Carol I de Hohenzollern, după ce a venit în Principatele Române, a împodobit şi primul brad de Crăciun.

Obiceiul era preluat din Anglia unde, în 1841, Prinţul Albert i-a dăruit un brad soţiei sale, celebra Regină Victoria şi l-a instalat în Castelul Windsor.

Ideea s-a răspândit cu repeziciune în clasa mijlocie şi în casele muncitorilor englezi. La fel s-a întâmplat şi în România.

În Ajunul Crăciunului, regii României împodobeau bradul, trimiteau felicitări şi îi primeau pe colindători.

După revenirea în ţară, Regele Mihai a făcut sărbătorile de iarnă la Săvârşin.

În ziua de Crăciun, Regina Elisabeta şi Carol I patinau împreună cu oamenii în centru şi cu micuţele principese, copiii lui Ferdinand şi Maria. Şi, de fiecare dată, ofereau daruri pentru familiile nevoiaşe. Un obicei pe care l-a păstrat Familia Regală până în zilele noastre.

Vesele au fost şi sărbătorile de Crăciun ale Regelui Mihai în exil, datorită celor cinci fiice care abia aşteptau să deschidă cadourile pe care se certau mereu.

Dar cel mai drag Crăciun i-a fost Regelui cel din 1997. A fost lăsat să revină definitiv în România şi, împreună cu cele cinci fiice şi cu Regina Ana, a sărbatorit pe pământ românesc Naşterea Domnului, după 50 de ani. Au împodobit un brad şi au făcut daruri unor orfani.

Poveştile acestor sărbători se găsesc în volumele "Crăciun Regal".

Similare