VIDEO. Corina Creţu i-a spus noului premier ce trebuie să facă România pentru a nu pierde fonduri europene
Sursa foto:Captură Vizualizari:

VIDEO. Corina Creţu i-a spus noului premier ce trebuie să facă România pentru a nu pierde fonduri europene

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a recunoscut că există întârzieri în mai multe proiecte de mare anvergură, după întâlnirea cu comisarul european Corina Creţu.

Dăncilă a spus marţi, după o discuţie cu comisarul european pentru Politici Regionale, că există întârzieri privind construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 (Gara de Nord-Otopeni) şi a autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş, scrie euractiv.ro.

„În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, i-a spus Viorica Dăncilă comisarului Corina Creţu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Dăncilă a precizat că „nu este întâmplător” faptul că prima întâlnire pe care o are în calitate de prim-ministru este cu comisarul european Corina Creţu. „Eu cred că împreună vom reuşi să relansăm această componentă europeană şi (...) îmi doresc foarte mult creşterea dimensiunii europene a guvernării”, a spus noul premier al României.

Corina Creţu a spus că, în cazul în care nu se vor face „eforturi majore”, România riscă să piardă anul acesta fonduri europene importante. „Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi, evident, despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă. După cum am mai spus, România a făcut progrese, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autorităţile de management şi control al fondurilor europene. Practic, din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbţie de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum ştiţi, de la zero. S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”, a spus Creţu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă.

Comisarul european a adăugat că i-a spus Vioricăi Dăncilă că anul acesta, „dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut”. Creţu a arătat că sunt întârzieri la dezvoltare regională, transporturi şi la spitalele regionale, dar şi-a exprimat încrederea că noul Guvern va avea în vedere problemele restante şi va acţiona rapid.

Dăncilă a amintit că, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit finalizarea acreditării autorităţilor de management.

„În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro (...) rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare - pentru a nu exista risc de dezangajare - către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro”, a afirmat Dăncilă.

De asemenea, ea a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, „România să nu piardă niciun euro”.

Similare
RECOMANDĂRI