VIDEO. Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, la 5 ani de la inaugurare
Sursa foto:Bucpress Vizualizari:

VIDEO. Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, la 5 ani de la inaugurare

În data de 10 mai 2015, în oraşul Cernăuţi a avut loc inaugurarea oficială a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Cu acest prilej, cu 5 ani în urmă, pe strada pietonală a oraşului Cernăuţi (str. Kobyleanska) a avut loc prima ediţie a Paradei Portului Popular Românesc.

Sute de români din nordul Bucovinei, dar şi oaspeţi din România şi Republica Moldova au ieşit în stradă, îmbrăcaţi în haine naţionale, pentru a fi prezenţi la acest eveniment important în viaţa culturală a Cernăuţiului. Suita manifestărilor a debutat cu parada portului popular,  la care au participat colective folclorice, orchestre de instrumente pupulare şi artişti amatori din satele de pe Valea Siretului şi din lunca Prutului, de la poalele Carpaţilor şi din ţinutul Herţa, de prin satele locuite compact de români, scrie bucpress.eu.

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a organizat o mulţime de evenimente culturale, ştiinţifice, folclorice pe parcursul ultimilor 5 ani, s-a implicat activ în apărarea drepturilor românilor din Ucraina, sprijinind presa de limba română şi iniţiativele socioculturale locale.

Centrul Media BucPress – asociaţia jurnaliştilor români din Ucraina, felicită călduros  Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, şi în special preşedintele acestei asociaţii, acad. Vasile Tărâţeanu, cu prilejul împlinirii a 5 ani de activitate.

De menţionat că Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” este unul dintre fondatorii Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, care reuneşte peste 20 de membri colectivi. Sub coordonarea acestei asociaţii culturale a apărut în ultimii ani ziarul „Neamul românesc”, distribuit gratuit în cadrul evenimentelor culturale ale românilor din regiunea Cernăuţi.

Similare
RECOMANDĂRI