Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Banca Naţională a României a majorat dobânda de politică monetară de la 1,75% la 2%

Banca Naţională a României a decis astăzi să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, la 2%. Dobânda de politică monetară staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015, relatează Ştirile TVR.

Este o decizie extrem de importantă a BNR, mai ales că este pentru prima oară în ultimiii zece ani când Banca Naţională a României decide majorarea dobânzii de politică monetară. Aceasta ori a stagnat, ori scăzut. În ultimii trei ani a fost constantă, la 1.75%.

Băncile se împrumută pe termen scurt de la BNR la o dobândă de politică monetară plus o marjă de 1%. Deci o creştere a dobânzii-cheie înseamnă şi o scumpire a împrumuturilor băncilor de la BNR, ceea ce înseamnă că, mai apoi, populaţia se va împrumuta de la bănci.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, BNR a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

O altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Similare