Romania La Zi

„România în fiecare zi”. Alexandru Myller, ctitorul şcolii matematice ieşene

La 3 decembrie 1879, la Bucureşti, s-a născut Alexandru Myller, matematician român, ctitorul şcolii matematice ieşene şi eminent profesor al Universităţii din Iaşi.

A urmat şcoala primară, apoi liceul şi Facultatea de Ştiinţe, având ca profesori pe reputaţii matematicieni Spiru Haret, Ermil Pangratti şi Nicolae Coculescu.

După un scurt stagiu ca profesor la Liceul „V. Alecsandri” din Galaţi, în 1902 pleacă la studii la Göttingen, unde a avut ca profesori pe celebrii matematicieni Felix Klein şi David Hilbert. Preluând creator noua teorie a lui Hilbert asupra ecuaţiilor integrale, Myller publică un ciclu de lucrări printre care şi teza de doctorat (1906), elaborată sub îndrumarea lui Hilbert. Ele au marcat un moment însemnat în afirmarea matematicii româneşti în lume.
 
Este numit profesor de geometrie analitică la Universitatea din Iaşi în 1910. În acelaşi an pune bazele Seminarului Matematic al Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi pe care, prin mari eforturi materiale, l-a dotat cu o bibliotecă de cărţi şi periodice de specialitate, care astăzi îi poartă numele.

Alexandru Myller este creatorul şcolii de matematică ieşene. A publicat peste 80 de lucrări ştiinţifice în domeniul ecuaţiiilor integrale, geometriei diferenţiale şi istoriei matematicii adunate în volumul „Scrieri matematice”, publicat la Editura Academiei Române în 1959.

A studiat ecuaţiile diferenţiale liniare autoadjuncte de ordin par şi ordin impar şi a fost primul matematician care a introdus ecuaţiile integrale cu nucleu antisimetric. A aplicat ecuaţiile integrale la rezolvarea unor probleme la limită pentru ecuaţii cu derivate parţiale de tip hiperbolic.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul uvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.