VIDE. Vlad, elevul care a îngenuncheat la catafalcul Regelui Mihai: Am făcut ce am simţit. Mi s-a părut un gest normal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDE. Vlad, elevul care a îngenuncheat la catafalcul Regelui Mihai: Am făcut ce am simţit. Mi s-a părut un gest normal

„O imagine cât o mie de cuvinte”. Aşa au descris jurnaliştii fotografia în care un elev a îngenunchiat în faţa sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai. Adolescentul învaţă la Colegiul "Sfântul Sava" din Bucureşti, şcoala în care a învăţat şi Regele şi a acceptat să ne explice gestul pe care l-a făcut la Palatul Regal.

„Am făcut ce am simţit. Mi s-a părut un gest normal. În faţa unor oameni merită să îngenunchezi. Regele fără îndoială a fost unul dintre ei” – Vlad Dragne, elev în clasa a X-a la Colegiul Sfântul Sava.

După ce a aflat că Regele a murit, Vlad a căutat mai multe informaţii despre Majestatea Sa. Internetul şi televiziunile l-au ajutat să-şi contureze propria opinie despre suveran. Profesorul de română i-a împrumutat "Jurnalul lui Corneliu Coposu", în care a citit despre Mihai I, omul. L-au impresionat încercările Regelui de a reveni în ţară, după căderea comunismului.

„Atunci când a stat cele trei zile, mi s-a părut atât de impresionant pentru că şi-a păstrat promisiunea, chiar atunci când un milion de oamnei i-au cerut să nu o facă, pentru că ştia că pe termen lung repercusiunile vor fi negative” – Vlad Dragne.

Îl deranjează acum că politicienii nu mai pun preţ pe educaţie, aţa cum a făcut Regele Mihai. Majestatea Sa a învăţat în clasa Palatină, o clasă făcută special pentru el. Tatăl său, Carol al II-lea, a cerut ca în această clasă să fie doar copiii de zece, dar din toate mediile sociale. Iar examenele se dădeau în holul Colegiului „Sfântul Sava”. Elevii de azi sunt curioşi să afle cum a învăţat Regele.

„Se interesează unde a fost clasa Palatină, dacă a fost în liceu. Lle-am spus că nu a fost în liceu, a fost unde azi e Sala Palatului. Dacă învata bine, şi le-am spus că învăţa foarte bine. Şi vin în muzeu, se uită la foaia matricolă şi văd acolo şi note de 7, de 8 şi spun: uite, se poate ca Rege să ai şi note de 7 şi 8!” – Ioan Grosu, profesor de istorie la Colegiul Sfântul Sava.

„Regele a avut o educaţie foarte riguroasă în formarea sa. Iar acum, democraţia permite oricui să ajungă la putere, indiferent de educaţie” – Vlad Dragne.

Şcoala în care a învăţat Regele Mihai, Colegiul Sfântul Sava, n-a fost uitată vreodată. Regele a păstrat legătura cu acest liceu când a revenit în ţară. Cei care au avut ocazia să-l cunoscă personal au fost îndureraţi de moartea Regelului.

Similare