Romania La Zi

Un renumit cardiolog, originar din Chişinău, salvează inimi la Iaşi

post-img

Profesorul Grigore Tinică, reputatul cardiolog de la Iaşi, este din Republica Moldova, dar a plecat în România acum 30 de ani, pentru specializare şi doctorat. A efectuat peste 7.500 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare şi a coordonat medical un proiect de suflet, intitulat „100 de inimi pentru 100 de copii".

Între 1988 şi 1991, profesorul Grigore Tinică a fost medic-chirurg la Spitalul Clinic Republican, Chişinău. Între 1991 şi 1996 a urmat doctoratul la UMF Iaşi, devenind medic primar chirurgie cardiovasculară. Din 2005, conduce Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Este primul cardiolog din România care a efectuat o operaţie pe cord cu laser, la fel cum, cu ani în urmă, în 2000, efectua prima operaţia pe cord deschis de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. A efectuat peste 7.500 de intervenţii chirurgicale în cadrul proiectului „100 de inimi pentru 100 de copii". Grupul ţintă a inclus persoane cu cetăţenie română, indiferent de locul naşterii.

Într-un interviu pentru euractiv.ro, profesorul Grigore Tinică a spus că Proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii” a fost iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” şi implementat în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare unde s-au desfăşurat toate etapele necesare diagnosticului şi tratamentului pacienţilor.

"Sunt numeroşi studenţi din Republica Moldova care urmează cursurile facultăţilor din cardul UMF Iaşi, la fel cum şi studenţi de la UMF Iaşi participă la proiecte transfrontaliere realizate cu USMF din Chişinău. Conform legislaţiei din România, pacienţii din Republica Moldova se pot trata în România în măsura în care sunt cetăţeni români care contribuie activ la sistemul asigurărilor de sănătate", a spus Tinică.

Potrivit cardiochirurgului, un astfel de proiect nu ar fi fost posibil anterior aderării României la Uniunea Europeană. "Finanţarea proiectului la care facem referire a fost realizată de Uniunea Europeană prin Fondul Social European şi Bugetul României, în proporţie de 98%. Restul de 2% a reprezentat cofinanţarea Universităţii din Iaşi. În contextul creat de schimbările legislative, oportunităţile de angajare a experţilor străini în cadrul proiectului a fost posibilă datorită aderării României la Uniunea Europeană", a declarat Grigore Tinică.

Şansa de supravieţuire a unui copil cu malformaţie congenitală cardiacă, nediagnotiscat şi tratat în prima lună de viaţă sau măcar în primul an este minimă. Dacă nu sunt diagnosticaţi şi urmăriţi medical, 10-25% din aceşti copii ajung la adolescenţă.