Un grup de cercetători români va propune Chinei un vaccin pentru coronavirus
Vizualizari:

Un grup de cercetători români va propune Chinei un vaccin pentru coronavirus

Profesorul dr. Virgil Păunescu de la Insitutul OncoGen din Timişoara şi echipa sa au găsit similitudini între imuntorepiile pentru tratarea cancerului şi obţinerea vaccinurilor pentru bolile infecţioase.

Profesorul Virgil Păunescu spune că atunci când a văzut ce se întâmplă cu coronavirusul, şi-a dorit, împreună cu colectivul său, să propună cât mai repede o soluţie tehnică, scrie newsweek.ro.

„Noi, fiind un institut de cercetare în domeniul oncologic, lucrăm de câţiva ani de zile, la aşa numitele imunoterapii în cancer, care , în principiu, sunt neam cu vaccinarea.

Fiindcă imunoterapia, vaccinarea, înseamnă o manipulare a sistemului imun în aşa fel încât el să recunoască cât mai repede şi mai bine ceva ce în mod normal nu recunoaşte.

Iar în cancer situaţia este mult mai complicată pentru că celulele canceroase sunt foarte asemănătoare cu celulele corpului şi foarte greu de depistat de sistemul imun. În concluzie aceasta înseamnă, în primul rând, să faci celula tumorală mai vizibilă pentru sistemul imun.

În cazurile de îmbolnăviri cu viruşi şi cu bacterii, lucrurile ar trebui să fie mai simple pentru că acolo întregul angrenaj, întreaga structură este no self.

Astfel, tehnolgia de dezvoltare a vaccinurilor în cancer a evoluat separat şi s-a despărţit destul de tare de tehnologia de obţinere a vaccinurilor în cazul bolilor infecţioase”, a menţionat profesorul Virgil Păulescu pentru Newsweek România.

Vaccin regional personalizat

Medicul arată că, în timp, au apărut variante de biotehnologii destul de diferite.

„Văzând povestea cu coronavirusul, am luat în considerare că în cazurile Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)  şi  Middle East Respiratory Syndrome (MERS) nu s-a obţinut nici până în prezent un vaccin, cu toate că au fost colective care au lucrat şi lucrează pentru acest lucru.

Noi ne-am pus de la început problema dacă nu cumva aceşt viruşi precum SIDA şi EBOLA au o particularitate care îi face să nu poată fi combătuţi cu vaccinuri obţinute după tehnologiile clasice. Altfel spus, tehnologiile clasice de obţinere a vaccinurilor în viruşi a ajuns la limita posibilităţilor.

Asta s-a văzut când a apărut SIDA pentru care avem tratament, dar nu avem nici până acum vaccin. S-a văzut şi cu EBOLA, cu SARS şi cu MERS. E clar că mecanismele clasice de abordare ale vaccinologiei în aceste virusuri nu par să funcţioneze”, arată directorul OncoGen

Insititutul OncoGen are deja o experienţă serioasă în cancer şi are şi dotările necesare.

„Văzând asta, şi având experienţa unei alte abordări, am adaptat cercetarea noastră la bolile infecţioase, la viruşi. Trebuie să precizez că în oncologie, în manipularea sistemului imun, aşa zisele vaccinuri antitumorale sunt personalizate.

Adică sunt produse pentru fiecare paceint în parte, ţinând cont de specificul sistemului imun. Lucrul acesta e posibil în cancer şi a dat ceva rezultate, dar trebuie făcut individ cu individ şi nici aici nu e clar de ce unii răspund iar alţii nu, la aceste vaccinări.

Evident, în caz de epidemii această metodă nu poate fi aplicată, când ai milioane de oameni de vaccinat.

Atunci noi am pus pe piaţă un concept pe care eu nu l-am mai văzut până acum, dar care este posibil să fie cunoscut şi de alţii, de vaccinare regional -personalizată.

Şi am luat ca exerciţiu populaţia României. Ştim care sunt caractristicile imune ale populaţiei României din registrele de transplant. Pentru că atunci când vrei să faci un transplant de la un individ la altul, în special transplantul de măduvă, atunci ai nevoie să cunoşti profilul imun şi al donatorului şi al primitorului.

Acum există registre naţionale în toate ţările lumii pentru aşa ceva. În aceste registre se află caracteristicile imune ale fiecărei populaţii. Şi noi ştim că în populaţia României 30% din indivizi au o anumită carcateristică a sistemului imun, 20% au o altă caracteristică şi tot aşa.

Astfel se obţine un panel de vreo 6-10 proteine specifice sistemului imun care răspunde la diverse provocări. Şi acest lucru e caracteristic, în general, Europei. Adevărul este că populaţia din Europa şi populaţia de origine europeană din America de Nord au cam acelaşi background imun.  

Nu putem spune că nu există caracteristici imune la nivel de continente”, a menţionat profesorul Virgil Păunescu pentru Newsweek România.

Variantă îmbunătăţită pentru România

„Noi am făcut acest exerciţiu pentru România şi am propus o structură proteică, un amestec de mai multe proteine, care să acopere 90% din populaţia României. Cu o acoperire de 90% poate fi oprită o epidemie.

Iar acum, pentru că avem acest exerciţiu am decis să-l punem pe piaţă, la liber. Suntem convinşi că nu suntem singurul laborator care lucrează la aşa ceva, sunt sute, poate mii de laboratoare care lucrează la povestea asta şi unele dintre ele au un backgound la fel ca noi, de oncologie.

Am spus ca dacă avem o idee e mai bine să o punem pe piaţă, să o dezbatem, aşa că am publicat-o, la liber, în reviste de specialitate .

Am trimis şi în Europa, la prietenii noştri, şi în Statele Unite propunerea şi toată lumea a zis că este interesantă. Am primit şi unele observaţii pertinente şi cât de curând vom scoate versiunea a doua, mai îmbunătăţită. Desigur, noi nu scoatem un produs, scoatem un design.

E o chestiune care se bazează strict pe modelare moleculară cu ajutorul programelor informatice de predicţie. Astfel, putem spune care sunt proteinele ce ar face obiectul unui vaccin.

Vom scoate cât de curând, apropos şi de observaţiile pe care le-am primit, o variantă îmbunătăţită a acestui vaccin şi urmează să comandăm peptidele respective undeva în Europa”, explică profesorul.

Propunere pentru China

OncoGen a contactat un institut din Franţa care a fost interesat de o colaborare.

„Între timp, am stat de vorbă cu nişte colegi de la Marsilia care vor să colaboreze cu noi. Sunt cercetători în domeniul vaccinurilor pe care-i ştim de mai mulţi ani şi care s-au arătat interesaţi de o colaborare cu noi pe zona asta şi, probabil, cu ei vom colabora ca să obţinem peptidele respective, adică baza vaccinului.

După aceea este de văzut cum mergem mai departe pentru că drumul de la teorie la practică este unul foarte lung. De obicei vaccinurile au nevoie de 5-6-10 ani ca să ajungă pe piaţă din momentul în care vrei să faci un vaccin şi ştii pentru ce. În situaţia coronavirusului nu avem timpul ăsta.

Acum lucrăm la a doua variantă pentru populaţia din România şi Europa. Între timp am luat în studiu şi profilul genetic al populaţiilor din China pentru a le face şi lor o propunere, evident, mai elaborată. Acolo populaţia este mult mai diversă   şi ne aşteptăm să existe un număr mult mai mare de caracteristici imune de care trebuie să se ţină cont şi, în final, să iasă un amestec de mult mai multe proteine.

Sigur, mă aştept să existe şi alte colective care să fi văzut ce am văzut noi, dar deocamdată noi am ieşit public cu informaţia pentru a ne consolida prestigiul, capacitatea de a face o ofertă”, a mai spus profesorul Virgil Păunescu.

Prof. Dr. Virgil Păunescu este directorul Institutului OncoGen de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului din Timişoara şi şeful Departamentului de Ştiinţe Funcţionale şi al disciplinei de Imunologie de la UMF Victor Babeş.

Similare
RECOMANDĂRI