Tradiţii româneşti de Paşti în Franţa. Copiii de la Şcoala românească din Lyon au încondeiat ouă şi au confecţionat iepuraşi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tradiţii româneşti de Paşti în Franţa. Copiii de la Şcoala românească din Lyon au încondeiat ouă şi au confecţionat iepuraşi

Forfotă la Şcoala românească de la Lyon, Franţa, înaintea Paştelui. Elevii mici şi mari ai şcolii s-au întâlnit să încondeieze ouă şi să confecţioneze iepuraşi în cadrul unui Atelier de creaţie de Paşti.

Îndrumaţi de dascălii lor, copiii au decorat ouă după modele riguroase prin tehnica închistritului cu ceară, o metodă foarte folosită de meşterii români.

Le-a fost alături şi Carole, o franţuzoaică îndrăgostită de România. Carole a dobândit de la soţul său de origine română tehnica închistritului ouălor, iar acum, duce mai departe tradiţia, învăţându-i pe copii sau pe adulţi cum să decoreze ouă.

Elevii au fost ajutaţi să vopsească ouă şi prin tehnica ciorapului şi au ales să decoreze modelele cu frunze de pătrunjel. Cei mai mici dintre participanţi nu s-au lăsat mai prejos şi au împodobit ouă cu acuarele sau au "meşteşugit" iepuraşi ajutaţi de parinţi, care au lucrat cot la cot cu ei.

Atelierul de creaţie de Paşti este doar unul dintre evenimentele organizate de Şcoala românească de la Lyon cu scopul de a-i familiariza pe copii cu tradiţiile şi obicieiurile din zonele din România de unde provine familia fiecăruia.


 

Ideea înfiinţării acestei Şcoli la Lyon a apărut în 2011 pentru a facilita comunicarea în limba română şi apropierea de cultura română a copiilor din familii mixte româno-franceze.

Şcoala românească de la Lyon îşi desfăşoară activitatea cu ajutorul Consulatului General al României la Lyon şi al părinţilor elevilor, iar de-a lungul timpului a beneficiat de sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru diverse proiecte.

Similare
RECOMANDĂRI