Romania La Zi

Teodor Meleşcanu, la trilaterala Polonia-România-Turcia; pe agendă - securitatea euroatlantică şi internaţională

post-img

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, vineri, la Varşovia, la reuniunea trilaterală Polonia - România - Turcia, la care s-a discutat despre agenda de securitate euroatlantică şi internaţională, cu accent pe priorităţile NATO în perspectiva viitorului Summit.

"Ministrul român al Afacerilor Externe a prezentat în context evoluţiile din zona Mării Negre şi a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii NATO în regiune, ca parte a eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării aliate pe flancul estic. A evidenţiat, totodată, necesitatea ca aceste măsuri să fie însoţite de un sprijin activ pentru partenerii estici — Ucraina, Georgia, Republica Moldova", se arată într-un comunicat al MAE, remis vineri, potrivit AGERPRES.

Conform sursei citate, s-a convenit aprofundarea cooperării în acest format, inclusiv prin posibile vizite comune ale celor trei miniştri în state partenere. S-a discutat şi despre utilitatea explorării oportunităţilor de dezvoltare a colaborării între cele trei ţări în domenii precum industria de apărare.

Totodată, în urma reuniunii a fost adoptat un document comun. Potrivit acestui document, obiectivul este ''securitatea indivizibilă a tuturor statelor membre NATO".

"Am evidenţiat rolul crucial al Alianţei Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în Europa şi în jurul ei. Actualul mediu de securitate impune angajarea deplină a tuturor statelor membre NATO, în spiritul unităţii şi solidarităţii, şi consolidarea, în continuare, a vitalei legături transatlantice, pentru ca NATO să rămână pregătită să combată toate provocările şi ameninţările, indiferent de unde ar proveni acestea", se arată în documentul comun.

Potrivit sursei citate, NATO trebuie să continue abordarea faţă de Rusia, convenită la summiturile din Ţara Galilor şi Varşovia.

"Alianţa a răspuns schimbărilor din mediul de securitate prin întărirea posturii sale de descurajare şi apărare, rămânând în acelaşi timp deschisă pentru dialog politic cu Rusia, pe bază de reciprocitate şi în scopul creşterii transparenţei şi predictibilităţii. Alianţa va continua să monitorizeze manevrele militare de amploare din vecinătatea sa şi implicaţiile lor pentru securitatea regională. Vom continua, de asemenea, să acordăm sprijin activ partenerilor noştri, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, cu accent pe creşterea capacităţilor lor de securitate şi apărare şi pe consolidarea rezilienţei", precizează documentul comun.

De asemenea, a fost reiterată "poziţia fermă şi principială" că nu va fi recunoscută "anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei".

"Urmărim cu preocupare situaţia din Donbas şi Crimeea, precum şi din Abhazia şi Osetia de Sud, reiterăm îndemnul pentru respectarea suveranităţii naţionale a fiecărei ţări şi solicităm Rusiei un rol constructiv", subliniază sursa citată.

Totodată, a fost reiterat sprijinul pentru decizia NATO de a deveni membru al Coaliţiei Globale anti-ISIL, adoptată la Reuniunea Specială de la Bruxelles din mai 2017. "Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a ne uni eforturile în combaterea terorismului, conform principiilor solidarităţii între membrii NATO şi indivizibilităţii securităţii aliate", se mai arată în documentul comun.