Romania La Zi

Teodor Meleşcanu: Istoria României moderne este indisolubil legată de valorile Francofoniei

post-img

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a transmis marţi, cu prilejul celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei şi aniversării a 25 de ani de la aderarea României la mişcarea francofonă, că "istoria României moderne este indisolubil legată de valorile Francofoniei", se arată într-un comunicat de presă al MAE remis AGERPRES.

"Aderarea României la mişcarea francofonă, în 1993, a reprezentat atât consfinţirea unei moşteniri culturale pe care românii au cultivat-o încă din secolul al XIX-lea, cât şi începutul afirmării ţării noastre ca stat relevant în regiune", a subliniat Teodor Meleşcanu.

Potrivit sursei citate, acest moment festiv găseşte România, ţară cu o bogată tradiţie francofonă, care găzduieşte sediul a două birouri regionale - al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), în "plin proces de consolidare a rolului de pivot al Francofoniei în regiune", acest profil fiind evidenţiat inclusiv în contextul organizării la Bucureşti, în noiembrie 2017, a Conferinţei femeilor francofone, prilej cu care a fost lansată, în premieră, Reţeaua francofonă a femeilor antreprenor.

"MAE exprimă speranţa că celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va fi o motivaţie în plus pentru ca generaţia tânără să îmbrăţişeze cu mai multă convingere limba franceză, nu numai pentru farmecul ei, dar şi pentru mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacţioneze cu mediile culturale şi de afaceri din diverse spaţii geografice", se arată în comunicat.

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalţi 84 de membri, asociaţi şi observatori ai OIF de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991, România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Statutul de membru al OIF, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei, menţionează MAE.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est, s-a finalizat prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti şi rămâne una dintre cele mai ample reuniuni internaţionale găzduite de ţara noastră. România a fost desemnată de OIF, în 2007, "stat-far" al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la Bucureşti Conferinţa Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, care a reunit personalităţi din cinci continente şi a adoptat "Apelul de la Bucureşti", document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, care va fi adoptată de OIF la Sommet-ul de la Erevan, se mai precizează în comunicatul MAE.