Romania La Zi

Ţările UE au decis: România va găzdui, în premieră, o agenţie europeană. Bucureştiul va fi gazda Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice

post-img

Bucureştiul va deveni gazda viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, România urmând să găzduiască în premieră, pe teritoriul său, o agenţie europeană. Un anunţ în acest sens a fost făcut pe Twitter de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, potrivit caleaeuroeana.ro.

Bucureştiul va fi gazda viitorului centru cibernetic al UE pentru tehnologie înaltă şi inovaţie, cu un ecosistem digital înfloritor, dinamic şi tânăr. capitala României va prelua această sarcină într-un mod responsabil şi dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene“, se arată în postarea menţionată.

România a depus luni dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

România, singura ţară dintre cele candidate care nu găzduieşte vreo agenţie UE, a concurat cu Belgia (Bruxelles), Germania (München), Lituania (Vilnius), Luxemburg, Polonia (Varşovia) şi Spania (Leon). De asemenea, candidatura României pentru găzduirea acestui centru a fost discutată de fostul prim-ministru Ludovic Orban cu omologii săi francez şi german în ultimele două luni.

Până în prezent, România nu găzduieşte nici o agenţie a Uniunii Europene, deşi în urmă cu doi ani şi-a depus candidatura pentru a fi gazda Agenţiei Europene a Medicamentului.

Ţara noastră deţine însă o importantă experienţă în domeniul securităţii cibernetice. România a devenit în iunie 2019 al 22-lea membru cu drepturi depline al Centrului Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Atacuri Cibernetice de la Tallinn. Mai mult, România a participat, începând cu 2015, în calitate de naţiune-lider, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare a securităţii cibernetice a Ucrainei, fond creat prin participarea voluntară a ţărilor NATO, după anexarea Crimeii de către Rusia.

De altfel, decizia înfiinţării acestei agenţii a fost luată în timpul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Consiliul a hotărât pe 9 aprilie 2019 adoptarea unui regulament privind securitatea cibernetică, în care se prevede o Agenţie a Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice pentru a prelua responsabilităţile Agenţiei pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor (ENISA).