Romania La Zi

Supermarketurile din România înlocuiesc articolele din plastic de unică folosinţă cu unele biodegradabile. Măsura trebuie pusă în practică până în 2021.

Farfuriile, tacâmurile, paharele, paiele şi alte produse din plastic de unică folosinţăvor fi interzise în toată Uniunea Europeană, în următorii doi ani. România pregăteşte o lege pentru a reduce poluarea cu deşeurile din plastic. Comercianţii au început deja să înlocuiască aceste produse cu unele confecţionate din carton sau din alte materiale biodegradabile.

Deşeurile din plastic reprezintă una dintre principalele surse de poluare. Proporţiile dezastrului se văd cel mai bine primăvara, atunci când râurile sunt pline de PET-uri, iar în păduri, după grătare, rămân abandonate cantităţi mari de farfurii, pahare şi alte tacâmuri de plastic, de unică folosinţă.

Dan Trifu, vicepreşedinte Fundaţia Eco-Civica: "Nu se întoarce niciun fel de cantitate către reciclare. Din acest motiv ele devin foarte periculoase. Pur şi simplu se pierd, se mătură, şi ne trezim cu ele în depozitele de deşeuri. Durează sute de ani să se descompună."

Autorităţile europene au luat o decizie istorică: interzic articolele de plastic de unică folosinţă. Dispar nu doar tacâmaurile, ci şi beţişoarele de urechi, paiele, chiar şi beţele pentru baloane. Măsura trebuie pusă în practică până în 2021 şi este obligatorie şi în România.

Mihai Drăgan, purtător de cuvânt, ministrul Mediului: "Colegii mei deja lucrează, pe deoparte la transpunerea noilor prevederi, pe de altă parte la o strategie naţională de tranziţie pentru acest subiect. Cu siguranţă, termenul limită va fi respectat."

Hipermarketurile au început deja să înlocuiască articolele din plastic de unică folosinţă, cu altele biodegradabile din carton, celuloză din porumb sau trestie de zahăr.

Valer Hancaş, director de comunicare, lanţ de magazine: "Luăm foarte în serios în calcul eliminarea sortimentului de astfel de articole din toată reţeaua de magazine chiar până la finalul acestui an."

Odată cu eliminarea articolelor de plastic se reduce şi poluarea cauzată de producţia şi transportul acestora. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să scadă cu 3,4 milioane de tone, estimează experţii Uniunii Europene. Se vor economisi şi cantităţi uriaşe de produse petroliere folosite ca materie primă în procesul de fabricaţie.