SUA schimbă ambasadorul din România. Adrian Zuckerman, vizită de rămas-bun la MAE
Vizualizari:

SUA schimbă ambasadorul din România. Adrian Zuckerman, vizită de rămas-bun la MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun, anunţă MAE, într-un comuicat de presă. Aurescu i-a transmis „aprecierea părţii române pentru activitatea (...) pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.”

Adrian Zuckerman a preluat îndatoririle de Ambasador al Statelor Unite în România pe data de 14 decembrie 2019. Potrivit cutumei, ambasadorii numiti politic îşi termină mandatul odată cu cel al preşedintelui SUA care i-a numit, scrie Digi24.

Comunicatul MAE:

„Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părţii române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România şi SUA, pornind de la dialogul politic substanţial la nivel înalt şi incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice şi de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile şi avansarea în identificarea de surse de finanţare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea şi ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimată satisfacţia comună pentru cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România şi Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează priorităţile strategice bilaterale şi asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităţilor şi nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanţa extinderii prezenţei militare americane în România.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în acelaşi ritm susţinut pentru fructificarea oportunităţilor existente, exprimând convingerea că noua administraţie americană va susţine aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ţinând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, şi extinderii prezenţei şi investiţiilor SUA în relaţia bilaterală cu România, pe toate palierele - militar, politic, economic, tehnologic şi altele.

A arătat, de asemenea, că în anul 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanţa continuării cooperării bilaterale pentru obţinerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidenţiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.”

Similare
RECOMANDĂRI