Romania La Zi

SUA acordă României şi altor cinci ţări un sprijin de 25 de milioane de dolari pentru a deveni centre regionale de educaţie şi formare privind reactoarele modulare

post-img

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională Bonnie Jenkins a anunţat, miercuri, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată prin ceea ce este cunoscut sub denumirea “Nuclear Futures Package”, informează Departamentul de Stat într-un comunicat citat de caleaeuropeană.ro.

Prin “Nuclear Futures Package”, în valoare de 25 de milioane de dolari, România urmează să primească asistenţă tehnică din partea Statelor Unite pentru a deveni un centru regional de educaţie şi formare pe teme care ţin de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) ca urmare a acordului anunţat marţi, la Glasgow, de emisarul special pentru climă al preşedintelui SUA, John Kerry, şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Statele Unite şi România şi-au marţi prezentat intenţia privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.

România va deveni astfel prima ţară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenţie, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul naţional de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” şi “de pionierat” din partea României.

Mai mult, colaborarea dintre NuScale Power şi Nuclearelectrica pentru realizarea în România a unei centrale bazate pe reactoare modulare mici va fi prezentată joi, într-o conferinţă de presă, de oficiali români şi americani şi reprezentanţi ai celor două companii.

Asistenţa acoperă cooperarea pentru înfiinţarea un simulator SMR la una dintre universităţile de top, sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip “reverse trade mission”) şi o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.

Anunţul privind acest pachet de finanţare reprezintă eforturile mai multor departamente din cadrul Guvernului Statelor Unite şi se referă la programe în derulare şi proiecte în curs de dezvoltare, cu scopul de:

  • a promova generarea de energie nucleară curată şi modernă, la scară largă,
  • a demonstra potenţialul pe care îl are hidrogenul produs în centralele nucleare de a alimenta tranziţia la energia curată şi
  • a promova tehnologii nucleare inovatoare, sigure şi securizate, cum sunt reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).

Sub egida “Nuclear Futures Package”, Statele Unite se bucură să fie partenere cu Polonia, Kenia, Ucraina, Brazilia, România şi Indonezia, printre alte ţări, şi să sprijine progresele făcute pentru atingerea obiectivelor acestor state cu privire la energia nucleară, mai arată sursa citată. Eforturile includ consolidarea capacităţii, echipamente, studii de fezabilitate şi amplasare, proiecte demonstrative, vizite de studiu, vizite la situri, colaborare tehnică şi altele.

În acest angajament este inclusă şi iniţiativa FIRST (Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology), pe care Statele Unite au lansat-o la Summitul liderilor privind clima.

Totodată, sunt incluse şi Programul public-privat al Statelor Unite pentru reactoare SMR şi seria de seminare asociate despre standardele şi reglementările aplicabile reactorului modular de mici dimensiuni şi a celui avansat. Aceste programe sunt menite să sprijine etapele-cheie, necesare pentru utilizarea sigură, securizată şi responsabilă a tehnologiilor nucleare emergente.

“Nuclear Futures Package” evidenţiază angajamentul solid al Statelor Unite pentru inovaţie în sectorul energetic şi tehnologie nucleară, ca elemente importante pentru atingerea obiectivelor globale privind schimbările climatice. Pe lângă Departamentul de Stat, în aceste activităţi se implică şi Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA), Departamentul Comerţului şi Departamentul Energiei.