SONDAJ. Cum petrec românii Crăciunul în pandemie. Anul acesta îşi doresc un cadou diferit
Sursa foto:Digi24 Vizualizari:

SONDAJ. Cum petrec românii Crăciunul în pandemie. Anul acesta îşi doresc un cadou diferit

Jumătate dintre români spun că pandemia de coronavirus le-a stricat planurile pentru sărbătorile de iarnă, dar nu renunţă la tradiţiile de Crăciun, arată un sondaj IRES. Anul acesta, sănătatea şi dispariţia pandemiei sunt cele mai dorite cadouri de Crăciun. În ceea ce priveşte Revelionul, 63% dintre participanţii la studiu declară că îl vor petrece acasă.

85% dintre români spun că vor prepara un meniu special de Crăciun, iar 84% vor împodobi bradul, potrivit sondajului. 6 din 10 români vor primi şi anul acesta colindători, 42% vor merge la biserică, scrie Digi24.

26% vor avea musafiri. 7% spun că vor merge la colindat la familie sau la prieteni.

65% dintre ce chestionaţi spun că vor petrece Crăciunul acasă, doar cu persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie. Un sfert vor primi în vizită prieteni sau rude, iar 5% spun că vor merge ei în vizită. Este vorba cu precădere despre tineri între 18 şi 35 de ani şi persoanele cu studii superioare. Pe de altă parte, 7% dintre respondenţi vor petrece Crăciunul singuri. Aici, cea mai ridicată proporţie este cea a vârstnicilor peste 65 de ani

Dintre cei care vor primi anul acesta musafiri, cei mai mulţi îi vor avea drept oaspeţi pe membri ai familiei extinse, 1 din 5 va primi prieteni, 9% vecini, iar 4% colegi de muncă.

Românii preferă bradul artificial

În ceea ce priveşte pomul de Crăciun, 65% dintre respondenţi spun că vor avea un brad artificial, aproape un sfert (24%) vor avea brad natural tăiat, 9% îşi vor împodobi brazii naturali din propriile grădini sau curţi, iar 5% vor opta pentru un brad natural în ghiveci. Există şi persoane care spun că pentru acest Crăciun opţiunea lor se îndreaptă spre un brand stilizat, construit din alte materiale.

Topul mânncărurilor tradiţionale care nu lipsesc din meniul de Crăciun al românilor este condus de sarmale (49%). 1 din 10 români spune că friptura de porc este nelipsită din meniul de Crăciun, 7% indică, la această categorie, cozonacul şi cârnaţii, iar 6% salata boeuf.

Mai multe cadouri online

83% dintre participanţii la sondaj spun că obişnuiesc să facă daruri de Crăciun, iar 87% dintre aceştia spun că vor face cadouri şi în acest an. Cei mai mulţi oferă cadouri membrilor familiei cu care locuiesc (76%), rudelor (39%), prietenilor (15%), mai puţin colegilor (5%) sau vecinilor (4%). 2% dintre persoanele participante la studiu spun că obişnuiesc să ofere daruri persoanelor nevoiaşe.

În acest an, pentru cadourile de Crăciun românii se îndreaptă spre supermarket sau hypermarket (35%), dar şi spre magazinele online (31%) sau mall-uri (28%). Aproape 1 din 5 români cumpără cadouri de la magazine mici sau magazine de cartier şi doar 6% direct de la micii producători sau de la business-uri locale.

Jumătate dintre participanţii la sondaj alocă cel mult 1.000 lei pentru Crăciunul din acest an, suma incluzând cadouri, brad şi pregătirea mesei etc. Un sfert alocă cel mult 500 lei, iar alt sfert între 501 lei şi 1.000 lei. 7% au prevăzut un buget între 1.001 lei şi 1.500 lei, iar 14% între 1.501 lei şi 2.000 lei. 1 din 10 români spune că alocă pentru Crăciunul din acest an sume de peste 2.500 lei.

Doar pentru cadouri, bugetul de Crăciun arată astfel: jumătate dintre cei care vor oferi cadouri în acest an spun că au alocat sume între 101 lei şi 700 lei, 1 din 5 a prevăzut sume cuprinse între 701 lei şi 1.000 lei, iar 13% susţin că suma depăşeşte 1.900 lei. 5% dintre cei chestionaţi au declarat că vor cheltui cel mult 100 lei pentru cadouri, în acest an.

Ce-şi doresc oamenii de Crăciun

În cea ce priveşte dorinţele pentru acest Crăciun, 1 din 10 români spune că îşi doreşte sănătate sau să dispară pandemia. 1 din 5 români nu ştiu sau nu doresc să răspundă la întrebarea legată de cadoul de Crăciun pe care ar prefera să îl primească în acest an., iar 15% spun că nu doresc nimic.

Alte cadouri preferate de către români sunt: îmbrăcăminte (6%), parfum (5%), telefon (5%), ceas (4%), diverse electrocasnice (3%) sau un autoturism (3%).

1 din 2 români spune că pandemia de COVID-19 i-a afectat planurile pentru Crăciunul din acest an, iar 43% dintre participanţii la studiu susţin că le-au fost afectate planurile pentru Revelion.

Românii stau acasă de Revelion

63% dintre participanţii la studiu declară că vor petrece seara dintre ani acasă, doar cu persoanele cu care locuiesc în aceeaşi gospodărie. 1 din 5 români va petrece Revelionul acasă, dar alături de rude sau prieteni, 5% vor merge ei înşişi în vizită la rude sau prieteni.

8% dintre români vor fi singuri.

Spre deosebire de alţi ani, doar 1 din 100 români spune că îşi va petrece Revelionul la o cabană sau la un hotel.

La sondaj au participat 1.755 de persoane cu vârste peste de 18 ani, prin metoda CATI. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,34%.

Similare
RECOMANDĂRI