Romania La Zi

Solidaritatea României, menţionată de Ursula von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii: Doctori din România au tratat pacienţi în Italia

post-img

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referire în primul său discurs privind Starea Uniunii Europene la solidaritatea europeană dovedită de România în cadrul crizei provocate de pandemia de coronavirus şi a făcut un apel la construirea unei Europe a sănătăţii.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referire în primul său discurs privind Starea Uniunii Europene la solidaritatea europeană dovedită de România în cadrul crizei provocate de pandemia de coronavirus şi a făcut un apel la construirea unei Europe a sănătăţii, scrie Calea Europeană.

Şefa executivului european şi-a început discursul anual privind SOTEU cu un omagiu adus doctorilor şi personalului medical, manifestându-şi aprecierea pentru medicii români care au tratat pacienţi în Italia, una dintre cele mai puternic afectate ţări în momentul în care Europa era epicentrul pandemiei COVID-19.

“În aceste ultime şase luni am demonstrat cât de puternic este spiritul european Un virus de o mie de ori mai mic decât un fir de nisip a arătat tuturor cât de delicată şi de fragilă este viaţă şi a arătat limitele unui model care pune bogăţia în faţa bunăstării. Este momentul ca Uniunea să arate calea, să iasă din această fragilitate şi să meargă către o nouă vitalitate“, a spus ea, în debutul discursului său.

Ursula von der Leyen a subliniat că principala sa prioritate este ca Uniunea Europeană – statele, instituţiile şi cetăţenii – să treacă împreună prin această încercare, deoarece Europa trebuie să continue să protejeze vieţile oamenilor şi bunurile lor. Astfel, ea a oferit multiple exemple ale măsurilor europene menite să răspundă la această pandemie

“Când statele membre au închis graniţele, noi am creat coridoare verzi Când unele ţări au introdus blocaje la export pentru unele echipamente medicale critice, noi am oprit acest lucru. Prin Mecanismul nostru de protecţie civilă, doctori din România au tratat pacienţi în Italia, Letonia a trimis echipamente în alte ţări”, a spus ea.

Amintim că România a trimis în luna aprilie o echipă de 18 medici şi asistenţi medicali în regiunea Lombardia, cea mai afectată din Italia de pandemia de coronavirus, pentru a sprijini personalul medical din Italia în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. De asemenea, România a fost prima ţară din UE care a găzduit rezerva strategică medicală a Uniunii.

“Şi am reuşit asta fără să avem competenţe exclusive. Astfel, pentru mine este limpede că trebuie să construim o puternică Europă a sănătăţii”, a subliniat şefa Comisiei Europene.

În discursul său, von der Leyen s-a referit şi la seceta care a afectat culturile agricole din România.

Ursula von der Leyen susţine miercuri primul său discurs privind Starea Uniunii Europene în timpul celei mai grave crize din istoria UE.