Senatul a ratificat acordul România-SUA privind proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi sectorul energiei nucleare civile din România
Vizualizari:

Senatul a ratificat acordul România-SUA privind proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi sectorul energiei nucleare civile din România

Plenul Senatului a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, informează Agerpres.

Adoptarea proiectului de lege a fost salutată de ministrul energiei, Virgil Popescu.

“Acest acord este unul istoric, de importanţă deosebită, care întăreşte latura energetică şi economică a parteneriatului strategic dintre cele două state. Totodată, acest acord este o realizare a României în parteneriatul strategic cu SUA. În paralel, am semnat un memorandum cu US Exim Bank pentru o linie de finanţare de 7 miliarde de dolari, pentru domeniul energiei. Vom moderniza domeniul Energiei, aşa cum am promis”, a scris Popescu, pe Facebook.

El a mai subliniat că proiectul urmează să fie trimis la promulgare. 

Proiectul are ca scop relansarea noilor linii directoare de dezvoltare de capacităţi nuclearo-energetice în România care necesită o restructurare rapidă, prin valorificarea potenţialului de redefinire a direcţiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu peste un deceniu şi bazată, în primul rând, pe investitori ce provin din ţări aliate României, în conformitate cu prevederile Memorandumului Guvernului României nr.3/20.01.2020 cu tema “Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetic din România”.

Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani şi va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părţi solicită acest lucru.

Similare
RECOMANDĂRI