Romania La Zi

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Cele cinci scenarii privind viitorul UE nu se elimină reciproc

post-img

Europa îşi caută drumul, iar liderii ei vin cu soluţii. Sunt cinci scenarii posibile pentru reformarea blocului comunitar. Au fost prezentate miercuri, la Bruxelles de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre ele şi o Europă cu mai multe viteze.

Subiectul a fost analizat la "Ora de Ştiri" cu Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Uniunea Europeană se confruntă cu mai multe crize, însă principalul pericol este legat de unitatea ei. "Suntem cu harta în faţă şi suntem chemaţi să spunem în ce direcţie o va lua UE", a explicat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, la "Ora de Ştiri" la scurt timp după ce preşedintele instituţiei europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat opţiunile privind viitorul UE post-Brexit.

Problema este că, pe de o parte, ni se spune că nu facem suficient la nivelul UE, pe de altă parte ni se spune că facem prea mult şi că ar trebui să mai lăsăm la nivelul statelor membre să ia anumite decizii. Ori aici este o dezbatere de purtat şi tocmai de aceea preşedintele Juncker spunea că nu vrem noi, Comisia Europeană, să spunem care este opţiunea pe care o propunem, a spus Angela Cristea.

Europa vrea să rămână unită, mai ales după experienţa britanică şi vrea să funcţioneze mai bine pentru cele 500 de milioane de cetăţeni ale ei. Cele cinci scenarii privind viitorul UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar nu se elimină reciproc, a punctat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. "Ne putem închipui că în urma procesului de consultare publică va ieşi un scenariu intermediar", a explicat Angela Cristea, în platoul "Orei de ştiri".

Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti a explicat şi de ce varianta unei Europe cu mai multe viteze nu înseamnă neapărat o Europă concentrică:

"Îmi pot închipui o situaţie, de exemplu, în care un grup de state membre este lider pe o anumită politică unde merge în aprofunzime, iar alt grup de state membre - pe o altă politică. Deci, nu neapărat aceleaşi state vor fi lideri pe toate politicile europene şi ar fi un grup care ar veni cumva din urmă", a spus invitata de miercuri seară a jurnalistului TVR Mihai Rădulescu.

Comisia Europeană urmează să revină cu propuneri concrete pe fiecare dintre scenarii, a mai precizat Angela Cristea.