Romania La Zi

Sea Shield 21. Cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră organizat de România s-a încheiat: Forţele aliate au demonstrat că pot răspunde unei crize geopolitice în regiune

post-img

Cel mai mare exerciţiu multinaţional al NATO din apele Mării Negre coordonat de Forţele Navale Române – SEA SHIELD 21 – s-a încheiat luni după aproape zece zile în care peste 2.400 de militari din opt state NATO, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor au demonstrat capabilitatea de a răspunde la o criză geopolitică în regiune, informează Forţele Navale, citate de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, activităţile de instrucţie au fost conduse de Comandamentul Flotei, iar forţele participante au fost din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO a participat cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte şi fregata „Regina Maria”.

Un crucişător şi un distrugător ale Forţelor Navale ale SUA în Europa şi Africa , fregate, corvete, dragoare şi vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare şi remorchere maritime şi-au unit eforturile, pentru a desfăşura secvenţele planificate pe mare ale Exerciţiului multinaţional ,,Sea Shield 21”.

Lupta împotriva ameninţărilor aeriene a fost asigurată de aeronave F-16 „Fighting Falcon”, MiG 21 „Lancer” şi elicoptere IAR-330 ale forţelor aeriene şi navale române, împreună cu avioane de vânătoare „Eurofighter Typhoon” din Spania şi aeronave de cercetare aeriană din SUA şi Turcia.

Potrivit Forţelor Navele Române, sincronizarea şi conjugarea acţiunilor desfăşurate, în timpul exerciţiului, de către cei peste 2400 de militari participanţi au fost fundamentate pe interoperabilitatea forţelor şi pe aplicarea procedurilor operaţionale la standarde NATO, iar rezultatul obţinut a fost un pachet robust şi complex de forţe capabil să desfăşoare o operaţie militară navală NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.

“Totodată, desfăşurarea Exerciţiului „Sea Shield 21” a generat numeroase informaţii din domeniul ducerii luptei în cadru multinaţional aliat, pe mare, în teren şi în aer, informaţii care vor fi transformate în lecţii învăţate şi vor contribui la optimizarea procedurilor standard de operare ale militarilor din Forţele Navale Române”, mai arată sursa citată.

Exerciţiile „Sea Shield” şi „Poseidon” planificate, organizate şi conduse de Forţele Navale Române sunt cuprinse în Programul NATO de instruire multinaţională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă a forţelor Aliate în regiunea Mării Negre.