Romania La Zi

Scrisoare comună Meleşcanu - omologii din Bulgaria, Grecia şi Ungaria la adoptarea Legii Învăţământului din Ucraina

post-img

Ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleşcanu, şi omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, Grecia, Nikos Kotzias, şi din Ungaria, Peter Szijjarto, au transmis şefului diplomaţiei de la Kiev, Pavlo Klimkin, secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care şi-au exprimat "îngrijorarea" şi "profundul regret" faţă de adoptarea pe 5 septembrie de Rada Supremă a Legii Învăţământului din Ucraina.

"Acest demers comun are în vedere interesul susţinut al părţilor semnatare în asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi adresează un apel autorităţilor ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluţii în acest sens, în spiritul cooperării şi cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniu. În cadrul scrisorii se susţine necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei şi la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziţii restrictive introduse de Legea Învăţământului din Ucraina nu vor afecta protecţia adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale", se arată într-un comunicat al MAE, scrie AGERPRES.

Potrivit sursei citate, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană.

"Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere, considerăm esenţială respectarea dreptului la Educaţie în limba română pentru toate formele de învăţământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituţional, economic şi de a contribui la eforturile internaţionale de sprijin, în coordonare cu partenerii noştri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene", se menţionează în comunicat.