Romania La Zi

Şcolile din România au fost anunţate că pot face comenzi de manuale de sport, care vor fi introduse din noul an şcolar

post-img

Manualul de sport, despre care premierul Mihai Tudose crede că e doar o glumă a ministrului Educaţiei, va fi pe băncile elevilor din toamnă. Inspectoratele Şcolare au terminat deja licitaţiile.

Mihai Tudose, prim-ministru: "Dacă pe data de 15 septembrie toate manualele sunt pe bancă, cuminţi, aşteptând elevii la şcoală, eu cred că domnul ministru Liviu Pop poate să ne prezinte şi manualul de colorat pentru ora de sport, e dreptul lui să imagineze aşa ceva. (…) Haideţi să învăţăm întâi copiii să alerge, să se mişte, să se dezvolte corespunzător şi mai puţin după manual. (…) Eu sunt convins că a fost o glumă". 

"Nu am ce să comentez din punctul acesta de vedere. Este foarte clar mesajul premierului vizavi de obligativitatea statului român, a Ministerului Educaţiei şi a actualului guvern de a asigura manuale şcolare pentru toţi elevii", a răspuns ministrul Liviu Marian Pop. 

Dacă pentru România, manualul de sport este o glumă, alte ţări europene au luat în serios disciplina. În Franţa, sportul se face după manualul din care s-au inspirat şi autorii români, în timp ce în Spania elevii susţin inclusiv examen scris la educaţia fizică. 

Felix Damian, corespondent TVR în Spania: În şcolile publice din Spania nu se foloseşte manualul la ora de educaţie fizică, dar profesorii au la îndemână o programă care include şi o parte teoretică. Pe lângă probele sportive, elevii trebuie să susţină şi un examen scris despre importanţa încălzirii, organizarea echipelor sau a seriilor de exerciţii. 

Cu şase săptămâni înainte de a suna clopoţelul, elevii români de clasa a V-a ştiu sigur că vor avea manuale de sport, pentru care licitaţiile s-au încheiat. Inspectoratele şcolare din teritoriu au primit undă verde pentru a comanda cărţile. 

"Din cele 25 de titluri la care editurile au prezentat ofertă, la 7 dintre ele nu au existat contestaţii, fapt pentru care s-a încheiat procedura de licitaţie pentru ele şi, în conformitate cu legea, s-au încheiat contracte", a subliniat ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, pentru Ştirile TVR. 

Licitaţiile pentru 18 din cele 25 de manuale au fost contestate, iar editurile vor putea tipări cărţile abia la începutul lunii septembrie. Nicio şansă ca ele să ajungă pe bănci la 11 septembrie.

Aşadar, elevii care păşesc în clasa a V-a vor începe şcoala fără manuale importante, cum ar fi cele de Limba Română şi Matematică.