Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scaun sculptat în lemn masiv şi veşminte liturgice brodate, pentru vizita Papei Francisc în România

Pregătirile sunt în toi peste tot pe unde va ajunge Papa Francisc în timpul vizitei sale în România. Se sculptează scaunul special pe care se va aşeza Suveranul Pontif şi se confecţionează veşmintele liturgice pe care le vor purta sutele de episcopi şi preoţi care îi vor sta alături la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

În comună ieşeană Răducăneni, un tâmplar a primit cea mai importantă comandă din viaţa lui - să realizeze scaunul pe care Papa Francisc se va aşeza în timpul vizitei sale la Iaşi.

Cătălin Hădăr lucrează la scaun din luna februarie, de când a primit comanda de la Episcopia greco-catolică. L-a tapiţat şi l-a ornat, însă cât mai simplu, aşa cum îşi doreşte Papa Francisc.

Pe lângă scaun, tâmplarul din Răducăneni a mai realizat un pupitru, dar şi un suport pentru icoana cu altar. Toate piesele vor fi aşezate pe scena din faţă Palatului Culturii din Iaşi, de unde Papa Francisc se va adresa oamenilor pe 1 iunie.

Se lucrează de zor şi într-un atelier de croitorie de lângă Miercurea Ciuc. Acolo sunt confecţionate veşmintele pe care le vor purta episcopii şi preoţii care vor participa la Liturghia oficiată de Sanctitatea Sa la Şumuleu Ciuc.

Femeile muncesc cu emoţie la straiele liturgice. Sunt atente să nu le scape nicio aţă netăiată, să fie brodate fără greşeli, iar la final, călcate fără nicio cută.

Înscrierile online pentru vizita Papei Francisc la Şumuleu Ciuc s-au închis deja. Peste 110 mii de pelerini vor să participe. Cei mai mai mulţi sunt români, însă vor veni şi mii de credincioşi din Ungaria, Serbia, Slovacia şi Ucraina. Şi-au anunat prezenţa chiar şi câţiva pelerini din ţări africane, de pe continentele americane şi chiar din Australia.

Similare
RECOMANDĂRI