Romania La Zi

Şase avioane canadiene şi 140 de militari vor asigura misiunile de poliţie aeriană ale NATO în România şi la Marea Neagră, preluând ştafeta de la Forţele Aeriene Britanice

post-img

Ceremonia de certificare NATO a celui de-al cincilea detaşament al Forţelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, a avut loc miercuri, 8 septembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, informează Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Detaşamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR, notează sursa citată.

Forţele Aeriene Regale Canadiene au preluat în mod oficial, la 1 septembrie, atribuţiile misiunii de Poliţie Aeriană Întărită a NATO din România,  de la Forţele Aeriene Regale Britanice, ca parte a măsurilor de asigurare şi descurajare ale NATO, a informat şi Comandamentul aerian al Alianţei.
 

Potrivit sursei citate, este pentru şasea oară din 2014 încoace când forţele aeriene canadiene sunt desfăşurate în România pentru a sprijini misiunile de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice. Noua prezenţă canadiană reprezintă cea de-a cinciea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 şi 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Precedenta misiune a forţelor canadiene s-a încheiat la începutul anului 2021, acestea fiind înlocuite de aeronavele forţelor aeriene spaniole. Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2020, un detaşament al Forţelor Aeriene Regale Canadiene, format din 145 de militari şi 6 avioane CF-188 Hornet, a desfăşurat misiuni de Poliţie Aeriană Întărită la Marea Neagră.

Forţele Aeriene Spaniole, care s-au aflat în premieră în România, au predat ştafeta Forţelor Aeriene ale Marii Britanii la începutul lunii aprilie. De asemenea, în această vară, forţele române şi cele britanice au fost sprijinite şi de forţele aeriene germane, care au dislocat două avioane de luptă în România pentru a se alătura forţelor britanice în apărarea spaţiului aerian al NATO la Marea Neagră.

Cel mai recent incident de securitate din cadrul acestor misiuni a avut loc pe 17 august, când două avioane de vânătoare britanice au interceptat deasupra Mării Negre un avion militar al Rusiei care se îndrepta spre spaţiul aerian al României. Astfel de acţiuni din partea Federaţiei Ruse au loc frecvent.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.