Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a devenit produs cu indicaţie geografică protejată în UE
Vizualizari:

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a devenit produs cu indicaţie geografică protejată în UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Salatei cu icre de ştiucă de Tulcea în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP). Este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare este specifică ariei geografice delimitate, transmite Ministerul Agriculturii.

Potrivit Ministerului Agriculturii al României, produsul "Salată cu icre de ştiucă de Tulcea" - Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

"Salata cu icre de ştiucă de Tulcea" este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate. Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de ştiucă, completat şi subliniat de cel al icrelor de peşte din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare şi maturare.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiţiei locale de prelucrare a peştelui, care a evoluat de la recoltarea şi consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate, precizează Ministerul Agriculturii.

Acesta este al zecelea produs românesc din categoria alimente ce a primit protecţie în UE.

Primul a fost, în 2011, Magiunul de Topoloveni, urmat de produsele Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Plăcintă dobrogeană, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, potrivit listei de pe site-ul Comisiei Europene.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Similare
RECOMANDĂRI