Salariul mediu net a crescut în România cu 5,1%, în decembrie 2019. Care au fost categoriile de salariaţi cele mai bine plătite
Vizualizari:

Salariul mediu net a crescut în România cu 5,1%, în decembrie 2019. Care au fost categoriile de salariaţi cele mai bine plătite

Salariul mediu net din România a crescut cu 5,1% în luna decembrie, ajungând la la 3.340 de lei ( aproximativ 13.400 lei moldoveneşti), potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul IT, unde câştigul mediu net a fost de 7.689 de lei ( aproximativ (30 800 lei moldoveneşti)

În decembrie 2019, salariul mediu brut în economie a fost de 5.465 de lei (aproximativ 21 900 lei moldoveneşti), cu 269 de lei (5,2%) mai mare decât în luna noiembrie. Comparativ cu luna decembrie din anul 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%.

Unul din motivele creşterii salariale din decembrie este acordarea de premii ocazionale, cum ar fi prime de sărbători sau al 13-lea salariu, arată INS. Totuşi au fost înregistrate şi creşteri ale producţiei şi încasări mai mari la companii care au dus la creşteri de salarii.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net de peste 22% s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare, adică la bănci şi brokeri, în extracţia cărbunelui, industria de prelucrare a produselor din ţiţei, industria metalurgică şi în industria de producere şi furnizare a energiei electrice şi termice, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Creşteri între 12,0% şi 19,0% au fost înregistrate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost în sectorul activităţilor de editare. Salariile aici au scăzut cu 6,5%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun salariile s-au micşorat cu 3,2%.

Cele mai mici salarii le-au primit angajaţii ce se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 1.853 de lei net.

În sectorul bugetar salariile au crescut cu 1,1% în sănătate şi asistenţă socială şi au scăzut cu 2,6% în educaţie, din cauza vacanţei şcolare, şi cu 0,1% în administraţia publică.

Similare
RECOMANDĂRI