VIDEO. Salarii cu 70% mai mari pentru medicii din România. Unele sume vor depăşi 4.000 de euro, dar există şi scăderi
Sursa foto:economica.net Vizualizari:

VIDEO. Salarii cu 70% mai mari pentru medicii din România. Unele sume vor depăşi 4.000 de euro, dar există şi scăderi

Salariile medicilor din România vor creşte cu cel puţin la 70% de la 1 martie. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Unele salarii vor depăşi 4.000 de euro, după măririle de la 1 martie, a adăugat ea. Totuşi. sunt şi cazuri în care salariile vor scădea.

Potrivit digi24.ro, salariile cresc, de la 1 martie, la nivelul salariului de bază stabilit pentru 2022 în Legea salarizării, a explicat ministrul. Vor fi creşteri între 70% şi 172%, a explicat ministrul.

Ea a dat exemplul unei infirmiere, care va avea, de la 1 martie, un salariu de 2.586 lei net, fără sporuri. De asemenea, un asistent medical cu studii superioare va avea un salariu de circa 3.000 de lei net.

Un medic primar avea un salariu de bază net de 3.900 de lei în 2017, în ianuarie 2018, acest salariu a crescut la 4.108 lei, iar de la 1 martie va avea un salariu net de 9.106 lei. Suma nu include sporurile pentru orele de gardă şi pentru condiţiile de lucru, care pot dubla salariul net, a explicat Pintea.

Vor creşte şi salariile pentru medicii rezidenţi, iar până la 1 martie vor beneficia de burse de rezidenţiat. De la 1 martie 2018, salariile de bază, brute, ale rezidenţilor, vor creşte între 151% şi 287%, în funcţie de specialitate.

Astfel, un medic rezident anul 1, care are în prezent un salariu brut de 1985 de lei, va ajunge la 5.700 de lei brut. În anul 6, va avea 7.900 de lei brut, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

De asemenea, aceştia vor primi de la 1 martie normă de hrană, în loc de tichete de masă. În plus, aceştia îşi vor putea suplimenta veniturile din gărzi, a mai spus ministrul.

Vor fi însă şi angajaţi în cazul cărora creşterile vor fi mai mici. „Este vorba despre farmacistul primar din unităţile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică şi medicina legală, asistentul medical din anatomia patologică şi medicina legală. Aceştia au beneficiat de creşteri salariale începând din ianuarie 2017, iar sporurile pe care le primesc sunt de până la 100%”, a spus Sorina Pintea.

Pintea a spus că vor fi şi scăderi salariale, în primul rând în ceea ce-i priveşte  pe cei cu funcţii de conducere din ministere şi de la cabinetele demnitarilor.

„Sunt 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari”, a spus ministrul. Sorina Pintea a explicat că salariile directori din minister, de exemplu, vor fi ajustate pentru a fi similare cu cele ale omologilor lor din alte ministere.

În cazul medicilor de familie vor exista creşteri, dar nu la fel de mari. Motivul: aceştia sunt plătiţi de Casele de asigurări de sănătate, pentru că sunt furnizori de servicii medicale.

„S-a modificat bugetul Casei, ieri am avut o discuţie pe contractul cadru cu reprezentanţii CNAS, şi vor beneficia de o creştere a punctului semnificativă, de la 4,8 la 5,82. E destul de generoasă oferta”, a spus Pintea, precizând că noul contract cadru va fi semnat la 1 aprilie.

Similare