Românii, printre primii în Europa la plata la timp a facturilor pentru utilităţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Românii, printre primii în Europa la plata la timp a facturilor pentru utilităţi

Românii ocupă printre primele poziţii în Europa în ceea ce priveşte plata la timp a facturilor. De cele mai multe ori cei care susţin că întârzie cu plata sau nu plătesc deloc, fac acest lucru din cauza problemelor temporare cu lichidităţile.

Potrivit portalului capital.ro, opt din zece facturi (81%) sunt plătite la timp de către consumatorii români, în creştere faţă de anul anterior când 74% dintre acestea erau achitate la termenul limită, potrivit studiului EOS, intitulat „Comportamente de plată europene 2019”, realizat de către institutul independent de cercetare al pieţei Kantar Infratest.

La nivel european, comportamentul de plată atât la clienţilor persoane fizice (B2C), cât şi persoane juridice (B2B), a înregistrat evoluţii pozitive în ultimii ani. Astfel, în medie, patru facturi din cinci în Europa de Est sunt plătite în termenul de plată. În acelaşi timp, în Europa de Vest, proporţia ajunge la 83%.

Conform cercetării, în 2019, comportamentul de plată al românilor în ceea ce priveşte plata la timp a facturilor a crescut faţă de 2018, ajungând la 81%, în comparaţie cu 74%, în anul precedent, în ciuda reducerii termenelor de plată pentru persoane fizice, de la 31 de zile în 2018, la 29 de zile în 2019.

În ceea ce priveşte nivelul de creanţe neîncasate, acesta rămâne acelaşi ca în 2018, respectiv de 4%, cu un impact negativ asupra economiei din România. Prin comparaţie, nivelul mediu de creanţe neîncasate la nivelul Europei de Est este mai mic, de 3%.

Studiul EOS „Comportamente de plată europene” a fost realizat, în primăvara acestui an, de institutul independent de cercetare a pieţei Kantar pe un eşantion de 3.200 de companii din 17 ţări europene, inclusiv România.

Similare
RECOMANDĂRI