România va primi un împrumut din partea BEI şi Garanti Bank. Prima tranşă merge spre firmele conduse de femei
Sursa foto:ec.europa.eu Vizualizari:

România va primi un împrumut din partea BEI şi Garanti Bank. Prima tranşă merge spre firmele conduse de femei

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane EUR pentru a sprijini firmele din România. Din valoarea împrumutului, 5 milioane EUR se alocă femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane EUR din partea Garanti Bank. Această tranzacţie este sprijinită de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi „Planul Juncker”.

Prima tranşă a împrumutului BEI va fi dedicat femeilor antreprenoare din UE şi se preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri şi întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6 100 de locuri de muncă. Prima operaţiune cu Garanti Bank ridică la 16 numărul instituţiilor de finanţare partenere din România.

Această tranşă inovatoare a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanţare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deţinute în proporţie de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori să fie deţinute în proporţie de 26 % până la 50 % de una sau mai multe femei, iar funcţia de director general, director administrativ sau director financiar să fie deţinută de o femeie.

Promovarea egalităţii de gen şi a diversităţii face parte din obiectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanţează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunităţii. Această operaţiune, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific antreprenoarele, va susţine participarea femeilor ca actori economici esenţiali şi este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat: „Mă bucur foarte mult că Planul Juncker acordă o mână de ajutor femeilor antreprenoare din România, asistându-le să îşi exprime talentele şi să îşi transforme ideile în proiecte concrete. Emanciparea femeilor şi punerea la dispoziţia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reuşi vor aduce beneficii directe economiei României. Salut acest nou acord şi sper să văd multe astfel de acorduri încheiate în viitor.”

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investiţii pentru Europa permite BEI, pentru prima dată în UE, să ofere un împrumut dedicat sprijinirii investiţiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenoare sunt o sursă importantă de dezvoltare economică şi pot contribui mai substanţial la creşterea economică dacă au un acces mai bun la finanţare”.

Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank a declarat: „Spiritul antreprenorial este un motor important care a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti. Garanti Bank este un susţinător activ al antreprenorilor în general şi al femeilor antreprenoare în special. Vom continua să fim un partener solid pentru clienţii noştri şi să oferim cele mai bune opţiuni de finanţare, sprijinind creşterea durabilă. Acest nou parteneriat cu BEI înglobează asistenţa continuă pentru emanciparea economică a femeilor în România. Suntem încântaţi să semnăm acest nou acord şi să ne reiterăm angajamentul pe termen lung faţă de comunitatea de afaceri din România”.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi este singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene şi care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru punerea în aplicare a politicii UE.

BEI este cel mai mare debitor şi creditor multilateral ca volum al tranzacţiilor, oferind fonduri şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor în 2016, cu scopul de a integra egalitatea de gen şi, în special, emanciparea economică a femeilor în modelul de activitate al BEI vizând activităţile de creditare, finanţare mixtă şi consultanţă desfăşurate în interiorul şi în afara UE. Planul de acţiune pentru egalitatea de gen, aprobat în ianuarie 2018, constituie un ghid de punere în aplicare a strategiei. Pentru mai multe informaţii cu privire la activităţile BEI de sprijinire a egalităţii de gen, faceţi clic aici.

Similare
RECOMANDĂRI