România va fi al treilea cel mai mare beneficiar de fonduri UE pentru susţinerea industriilor afectate de Pactul Ecologic European
Vizualizari:

România va fi al treilea cel mai mare beneficiar de fonduri UE pentru susţinerea industriilor afectate de Pactul Ecologic European

România este a treia ţară din Uniunea Europeană, după Polonia şi Germania, care va primi cea mai mare finanţare pentru susţinerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de planurile europene privind tranziţia echitabilă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Fondurile pe care le va primi România sunt în valoare de 757 milioane de euro, eşalonate pe perioada a şapte ani şi vor fi cuprinse în anvelopa bugetară a Fondului pentru o tranziţie echitabilă, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

”Anvelopa financiară a Fondului pentru o tranziţie echitabilă pentru România este de 757 milioane de euro pe durata a şapte ani, fiind a treia cea mai mare alocare la nivelul statelor membre”, au precizat sursele citate.

Politico Europe şi EU Observer notează că ţările care vor primi cei mai mulţi bani sunt Polonia (2 miliarde de euro) şi Germania (877 de milioane de euro), citând un document al Comisiei Europene transmis statelor membre, în urma propunerii pe care executivul european a lansat-o marţi. Polonia, care a blocat consensul ţărilor UE în luna decembrie în ce priveşte asumarea obiectivului neutralităţii climatice, şi Germania, cu regiuni industriale bazate pe cărbune, sunt urmate de România (757 milioane de euro) şi de Cehia (581 milioane).

Fondul pentru o tranziţie echitabilă va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, care se adaugă cuantumului inclus în propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE.

Similare
RECOMANDĂRI