România şi alte state NATO primesc cele mai noi vehicule tactice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România şi alte state NATO primesc cele mai noi vehicule tactice

Compania americană Oshkosh Defense a precizat, pe data de 1 iulie, că a primit din partea U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal (ACC-DTA) un contract, în valoare de 152 milioane de dolari, pentru a începe procesul de producţie a vehiculelor blindate Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), remorcilor desinat acestor vehicule şi altor echipamente conexe. Potrivit publicaţiei Military Leak, JLTV-urile cuprinse în acest contract urmează să fie livrate Forţelor Armate SUA, cât şi altor state membre NATO, cum ar fi: România, Lituania, Macedonia de Nord şi Slovenia.

Potrivit estimărilor valoarea vehiculelor de luptă blindate necesare a fi achiziţionate este de 227,77 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro), astfel achiziţia intră sub incidenţa prevederilor art. 42 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, scrie Defense Romania.

Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari şi poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include şi rachete ghidate anti-tanc. Ceea ce înseamnă că Ministerul Apărării va achiziţiona în jur de 120-130 de blindate. Compania americană a fost selectată de MApN în baza unui contract G2G.

Cel mai nou vehicul tactic Oshkosh - JLTV este conceput pentru a face faţă, pe câmpul de luptă, noilor tipuri de provocări, dispunând de capacităţi de reconfigurare pentru a satisface cerinţele Armatei SUA.

Dezvoltat de Armat SUA, pe baza experienţei şi cunoştinţelor dobândite în timpul misiunilor din Irak şi Afganistan, programul JLTV este considerat un upgrade major care poate fi adus forţelor militare americane, în materie de tehnică militară.

Similare
RECOMANDĂRI