România se confruntă cu cel mai mare val de migranţi ilegali veniţi vreodată pe Marea Neagră
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România se confruntă cu cel mai mare val de migranţi ilegali veniţi vreodată pe Marea Neagră

Aproape 500 de sirieni şi irakieni au ajuns în România, pe mare, numai în ultima lună. Cel mai recent grup a fost salvat de garda de coastă marţi noapte. Sunt peste 150 de oameni - mulţi dintre ei copii. Vasul pe care erau înghesuiţi a plutit ore în şir, în derivă, în timpul unei furtuni violente.

Operaţiunea de salvare a celor peste 150 de suflete, ce riscau să fie înghiţite de valuri în orice moment, a durat 15 ore. Ambarcaţiunea în care erau înghesuiţi plutea în derivă, în mijlocul furtunii.

Două nave, una a marinei militare şi una civilă, au pornit să-i recupereze şi i-au adus teferi în portul Midia. Dintre cei 157 de migranţi din Irak şi Siria, 56 sunt copii. Porniseră din Turcia şi erau pe mare de câteva zile. Visau să ajungă în vestul Europei, însă drumul lor s-a oprit în România.

Au fost consultaţi de medici, cazaţi în nişte corturi instalate special şi audiaţi. Procurorii vor să afle dacă au avut călăuze, care, conform legii, sunt pedepsite cu închisoarea.

Acesta este cel mai recent grup de migranţi dintre cele cinci care au ajuns pe ţărmul României, în ultima lună. Toţi au fost salvaţi din larg, datorită unui sistem ce poate detecta ambarcaţiuni suspecte pe o distanţă de până la 20 de kilometri, atât ziua, cât şi noaptea. Sistemul de 25 de milioane de euro, bani europeni şi de la bugetul de stat, monitorizează tot ţărmul, de la nord la sud.

În total, peste 500 de migranţi din Siria, Irak şi Iran au ajuns în România, doar pe mare. Aproape 100 au fost luaţi în custodie publică pentru 30 de zile şi duşi în centrele din Otopeni şi Arad, de unde vor fi deportaţi.

Similare